srijeda, 29. listopada 2014.

Što je „kompleks povezan s candidom „ ( CRC)?Vjerujem da je većina već čula za gljivicu Candidu i „muku“ koju može izazvati. Da ipak podsjetim, Candida Albicans je u biti jedan od mikroorganizama koja se nalazi u našim crijevima i dok naš organizam funkcionira „kako treba“ ona neće stvarati nikakve tegobe (zamislite je kao jedan od „ugodnih“ podstanara). U  nekim slučajevima,pak dolazi do prekomjernog rasta (množenja) Candide  što može dovesti do zdravstvenih tegoba. Najčešći „krivci“ za ovo prekomjerno „bujanje“ Candide u našem organizmu su:
-antibiotici (jedan od razloga zbog čega se ne preporučuje njihovo korištenje kod svake „banalne“ prehlade ili „curenja“ iz nosa)
 -učestala upotreba kortikosteroidnih lijekova
-nepravilna prehrana  ( bogata rafiniranim ugljikohidratima,odnosno prehrana s puno šećera)
- intenzivni stres
- izloženost toksičnim metalima ( prisutni gotovo  „na svakom koraku“)
- oslabljeni imunološki sustav.
Ukoliko se pojavi pojačano „bujanje“ candide dolazi do infekcije koja se naziva kandidijaza. Ona može biti lokalna i sistemna. Najčešće je zahvaćena ženska populacija, poglavito u vidu lokalne, vaginalne kandidijaze, te kroničnih prostatitisa u muškaraca. Kandidijaza se može pojaviti i u dječjoj dobi.

U Americi se, već unazad nekoliko godina gleda na kandidijazu, ne kao na jedinstvenu bolest, već kao simptom mogo složenijeg kompleksa koji prvenstveno nastaje zbog oslabljenog imunološkog sustava te je takvo stanje dobilo i svoje ime- „Candida Related Complex „ (CRC),što bi u „slobodnom“ prevodu  moglo značiti „kompleks povezan s Candidom“.
CRC ima karakteristike upale, no on je zapravo mnogo više od toga. Faktori koji su uključeni jesu:
-intolerancija i/ili alergija na sastojke hrane
-alergija ili preosjetljivost na metale ili druge kemijske sastojke (supstance)
-reaktivna hipoglikemija
-dizbalans oligoelemenata u organizmu
-akumulacija toksičnih metala u organizmu
-alergija na gljivice
-kontinuirani stres (psihički, fizički)
-infekcije parazitima
-poremećaji funkcje štitne žlijezde (posebno hipotireoza)
-kronični umor (povezuje se često s infekcijom Epstein-Barr virusom)
-sindrom propusnog crijeva

Simptomatologija koja se povezuje s CRC-om uključuje slijedeće simptome:
-umor
-simptomi prehrambene alergije i/ili intolerancije
-kronične vaginalne infekcije u žena
-izraženi PMS (predmenstrualni sindrom)
-anksioznost, depresija, „otežano“ pamćenje
-učestale glavobolje i/ili migrene
-debljanje
-učestala potreba za „slatkim“

Obzirom na veliku kompleksnost ovog sindroma, ima puno individualnih varijacija, stoga i puno pitanja. Bitan je detaljan razgovor s liječnikom . Također treba učiniti detaljnu labortorijsku analizu krvi, test(ove) na alimentarnu intoleranciju i alergiju te određivanje „aktivnosti“ Candide u organizmu. Nemojte se iznenaditi, ukoliko  učinite sve ove testove,oni ne ukažu na bitnija odstupanja „od normale“ te Vam liječnik saopći da je s Vama sve u redu. Nažalost, CRC kod nas još nije dovoljno poznat  te  spada u tzv. sivu zonu.
Ukoliko je zabilježena kandidijaza, vjerojatno ćete dobiti jedan od antifungalnih lijekova ,odnosno „lijek protiv gljivica“.
Sami možete učiniti modifikaciju prehrambenih navika,odnosno da sprovedete eliminacionu anticandida dijetu ili rotacionu dijetu.
Također od velike pomoći je svakodnevno korištenje kvalitetnih probiotika.

                                                 


Nema komentara:

Objavi komentar