petak, 13. svibnja 2016.

Ponuda bezglutenskih namirnica

Ne znam da li je svijesnost o celijakiji konačno “porasla” ili je u pitanju trend bezglutenske prehrane koji svakodnevno dobiva sve više pobornika, no činjenica je da je ponuda bezglutenskih proizvoda (konačno) I na našim prostorima prerasla osnovnu ponudu dobivanja brašna na teret HZZO-a.
Konačno se I u trgovačkim centrima može pronaći pokoji “bezglutenski kutak” koji oboljelima od celijakije nudi nešto više od običnog bezglutenskog brašna. Ipak, nekako više volim dućane koji su specijalizirani za prodavnje samo I isključivo bezglutenskih namirnica. Popratna kontaminacija glutenom, inače bezglutenskih proizvoda je dovoljan razlog zašto takvim dućanima dajem prednost. Ipak, takvih dućana u Hrvatskoj, je nažalost malo.
Promatrajući ponudu bezglutenskih proizvoda u dućanima “on I off” line ne mogu se oteti dojmu kako su palate proizvoda gotovo identične u svakom dućanu. Obično su to slatkiši u sto verzija, različite varijante bezglutenskih brašna I drugi komercijalno pripravljeni  pekarski proizvodi, pašta I sl. Uglavnom proizvodi s manjkavim nutritativnim vrijednostima, koji ,osim što je u njima zamijenjeno glutensko brašno bezglutenskim I nema baš nekih razlika od onih glutenskih. U slatkišima dominira palmina mast, bezbroj aditiva I “E-brojeva”, uglavnom  sve ono što nas dugoročnom konzumacijom može samo razboljeti (npr. Palmina mast je izrazito aterogena,što znači da “voli” sudjelovati u nastanku onog “masnog tapecirunga” na stijenkama krvnih žila tijela). Cijena takvih proizvoda ( kao uostalom I svih bezglutenskih proizvoda) je vrtoglavo visoka, tako da,obzirom na današnja primanja, umanjuje dostupnost istih  većini  pojedinaca I obitelji oboljelih od celijakije (možda to I nije tako lose,jer upravo cijena gotovog proizvoda stimulira kućnu pripravu istih te eventualno korištenje zdravijih namirnica tijekom pripreme ).
 Također se ne mogu oteti dojmu,kako je izrazito manjkava ponuda inače bezglutenskih namirnica koje se mogu kontaminirati glutenom tijekom procesa proizvodnje. Grahorice, koštunjavo voće,sjemenke, žitarice,pahuljice (zobene, rižine) I slične namirnice u pakiranju s oznakom prekriženog klasa bi se,po mojem skromnom mišljenju, trebale pronaći na policama takvih specijaliziranih bezglutenskih prodavaonica obzirom da se I one koriste u pripremanju kvalitetnog obroka, a nekim osobama s posebnim potrebama u prehrani čine okosnicu u formiranju dnevnog jelovnika.
Ako se osvrnem na ponudu “gluten free” kozmetike, onda doista ostajem bez teksta. Dvije riječi opisuju trenutačno  stanje -“apsolutno manjkavo”.
Jedine svijetle točke u tunelu zvanom “Preživjeti s celijakijom” su naše “bezglutenske facebook “ grupe ( Celijakija-potpora I savjeti; Bezglutenski recepti; Gluten NO) gdje članovi svojim savjetima I razmjenom iskustava pomažu jedni drugima, dijele recepte za pripremu bezglutenskih obroka ,a posebno me veseli činjenica da se svakodnevno sve više obraća pažnja na postanje recepata koji se pripremaju sa zdravim,hipoalergijskim namirnicama.

Obzirom da se bliži svijetski dan celijakije pohvalila bih I rad naših Udruga obolljelih od celijakije čiji rad možemo pratiti na njihovim web stranicama  I našim “facebook” grupama.


                                         

1 komentar:

  1. Vrlo lijep ulaz. A po mom mišljenju dodatak prehrani Prolesan Pure vrlo je dobar za mršavljenje. Znate li ovaj dodatak prehrani?
    https://prolesan-pure.com/hr/

    OdgovoriIzbriši