četvrtak, 11. prosinca 2014.

CALPROTECTIN- novi test za dokazivanje upalnih bolesti crijevaKako se u današnje vrijeme prati izraziti porast crijevnih oboljenja i crijevnih tegoba uopće, već se duže razmišljalo o testu koji će moći razlučiti patološke promijene na crijevima od onih funkcionalnih. Da podsjetim, „crijevne“ tegobe su jako slične za gotovo svu „crijevnu problematiku“. Od poremećaja u dinamici stolice,do promijene u koegzistenciji stolice(proljevi,opstipacija),pojave različitih primjesa u stolici (sluz,u težim slučajevima krv),nadutosti, gubitka tjelesne težine,maldigestije,malnutricije.Sve su to tegobe koje bi mogle govoriti u prilog „crijevne problematike“.
Treba razlikovati dvije osnovne grupe poremećaja/oboljenja. Kao prvo su organska oboljenja, odnosno  upalne bolesti crijeva, grupa bolesti pod koju svrstavamo Ulcerativni kolitis i Crohnovu bolest kao i druge kolitise. Ovo su ozbiljne crijevne bolesti koje zahtijevaju intenzivirano medikamantozno liječenje i modifikaciju higijensko-dijetetskog režima. U drugu grupu bolesti spadaju tzv. funkcionalni poremećaji,odnosno sindrom nadražajnog crijeva ( iritabilni kolon),koji u podlozi ima „dizbalans“ osovine „mozak-crijevo“, i kod kojeg nema značajnije patologije (bolesti) crijevnog epitela ( za razliku od upalnih bolesti crijeva), nego se zapravo radi o jednom „dosadnom“ sindromu ( u pravom smislu riječi „pain int he ass“) kod kojeg se izmjenjuju periodi opstipacije s proljevom. Ovaj sindrom značajno ograničava radnu sposobnost osobe i jedan je od vodećih uzroka bolovanja u SAD ( za one koji žele više znati o sindromu nadražajnog crijeva, vidjeti moj tekst na tu temu).
Obzirom da ove dvije grupe bolesti/stanja imaju slične tegobe,obično  se takve bolesnike upućuje na cijelu paletu gastroenteroloških pretraga (kolonoskopija, rektoskopija,EGDS-ezofagogastroduodenoskopija i sl) temeljem nalaza kojih se isključuje ili potvrđuje jedna od ranije postavljenih radnih dijagnoza.
Kako bi se „olakšala“ dijagnostika crijevnih bolesti, u zadnje vrijeme se i u našoj zemlji počeo primjenjivati test CALPROTECTIN.

O čemu se zapravo radi?
Calprotectin je jedan protein koji se nalaze u našim stanicama imunološkog sustava
 ( većim dijelom u neutrofilnim granulocitima te nešto manje u monocitima,odnosno makrofazima). Ovaj protein je izoliran u serumu,slini,cerebrospinalnom likvoru („tekućina“ koja se nalazi  oko naših moždanih stanica i leđne moždine), urinu i stolici. U dijagnostici crijevnih bolesri najinteresantniji je calprotectin izoliran iz stolice.
Kako stvar funkcionira?
Ukoliko dolazi do upalnog procesa u crijevima ,calprotectin se oslobađa degranulacijom iz ranije spomenutih neutrofilnih granulocita (zbog oštećene crijevne mukoze-sluznice) i njegova koncentracija raste što upućuje na prisustvo „težeg“ upalnog procesa u crijevnom epitelu. Znači,ukoliko je vrijednost calprotectina u stolici jako povišena od referentnih vrijednosti,radi se o upalnoj bolesti crijeva.
Kod sindroma nadražajnog crijeva zabilježene su povišene koncentaracije calprotectina,ali su one signifikantno niže od vrijednosti calprotectina kod upalnih bolesti crijeva. Vrijednosti calprotectina su povišene i kod kolorektalnog kacrinoma ( tumor „završnog“ dijela crijeva). Također dinamika calprotectina se koristi kao jedan od indeksa aktivnosti upale kod upalnih bolesti crijeva.
Lažno pozitivni nalazi
Postoje određena stanja koja nisu crijevna oboljenja,ali ipak su zabilježene povišene vrijednosti calprotectina. U prvom redu se radi o infekcijama gornjih respiratornih (dišnih) putova,gdje se predpostavlja da dolazi do ingestije sluzi koja sadrži calprotectin te dovodi do porasta koncentracije istog u stolici.Također su zabilježene povišene vrijednosti calprotectina kod osoba koje koriste velike količine NSAID
( nesteroidni antireumatici tipa „Voltaren“, „Brufen“ i sl) te kod korištenja IPP-a, blokatora protonske pumpe tipa omeprazol,pantoprazol ( Controloc, Emanera i sl).

                                               


Nema komentara:

Objavi komentar