Migrena se definira kao jaka glavobolja. Zapravo, kada
govorimo o migreni,moramo razmišljati o više tegoba,a ne samo o glavobolji,koja
je samo posljedica. Najčešće se govori o cirkulatornom uzroku migrene,odnoso
problemu u cirkulaciji krvnih žila glave. Jedan od manje poznatih uzroka
migrene je i loša funkcija probavnog sustava, točnije hepatobilijarnog sustava
(„osovina“ jetra-žuč) kao i ostatku probavne „cijevi“. Hrana koja sadrži
tiramin i druge biogene amine je dugo bila „krivac“ kao triger za razvoj
migrene. Sprovedeno je nekoliko kliničkih studija na tu temu,koje nisu
potvrdile teoriju o biogenim aminima kao trigerima za nastanak glavobolje, no
ipak je manji broj kliničkih studija ukazao na utjecaj prehrambenih navika na
razvoj migrene kod određenih pojedinaca.
Izbjegavanje namirnica koje mogu potaknuti nastanak
migrene može smanjiti simptome ili eliminirati glavobolju u 20-50 % oboljelih.
Najčešći „trigeri“ za razvoj migrene su:
-
Mliječni proizvodi,čokolada, kava
-
Jaja, crveno meso,pšenica i pšenični proizvodi,
kukuruz i proizvodi od kukuruza
-
Bademi i kikiriki, rajčica, jabuke i banane
-
Namirnice koje sadrže tiramin i fenilalanin- pivo,
crveno vino
-
Dodaci prehrani tipa MSG,aspartam, nitrati
Da bi utvrdili određene „trigere“migrene u našoj
prehrani treba sprovesti eliminacijsku dijetu uz liječničku kontrolu.
Eliminacijska dijeta isključuje namirnice koje bi mogle izazvati migrenu ili
potencirati njezin intenzitet. Preporuča se voditi „dnevnik“ dnevnih
prehrambenih aktivnosti uz eventualnu pojavu simptoma migrene. Takav „dnevnik“
će dati uvid u namirnice koje izazivaju migrenu.
Nešto prihvatljivija metoda je započeti preinaku
prehrane tako da koristimo samo slijedeće namirnice:
- Smeđa riža
- Kuhano ili suho voće, izbjegavanje citrusnog voća (dajte priliku kruškama, šljivama…).uz davanje prednosti bobičastom voću tipa borovnice,maline,kupine, brusnice (jaki antioksidansi)
- Kuhano (ili pareno-bolja solucija) zeleno, žuto i naranđasto povrće (artičoke, šparoge, brokula, prokula, špinat, grašak, bundeva , batat…).
- Voda (po mogućnosti filtrirana)
- Začini- malo soli, prirodna „Vegeta“-ne sadrži MSN, može se nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane, stevia ili neki biljni sirup ( javorov,agavin, rižin…), ekstrakt vanilije
Nakon dva tjedna postepeno se u prehranu dodaje jedan
od gore navedenih optuženih „trigera“ migrene te se upisuje u svoj dnevnik
simptome. Ako je došlo do pojave migrene, moramo trajno izbjegavati dotični
„triger“.
Neke od kliničkih studija su ukazale da smanjenje
unosa omega-6 masnih kiselina može smanjiti pojavu migrena ( u studiji od 54
bolesnika smanjenje unosa omega 6-masnih kiselina od 66 g na 28 g dnevno je
pokazalo značajno smanjenje nastanka migrene).
.
Suplementi (dodaci prehrani)
Nekoliko kliničkih studija je pokazalo na pozitivno
djelovanje suplementacije slijedećim nutriceticima u prevenciji migrene:
Vitamin B2. Smanjenje u frekvenciji glavobolja nakon korištenja doze od 400 mg dnevno.
Magnezij. Deficit
magnezija je čest kod žena s migrenama tijekom menstrualnog sindroma (i/ili
PMS-a). Doza od 600 mg dnevno pokazala se učinkovitim. Opaska: magnezij,između
ostalog, djeluje kao laksativ,stoga će kod nekih osoba trebati korigirati
dozu!!.
Omega 3 masne kiseline. Rezultati kliničkih studija su podijeljeni, u nekim studijama je
suplementacijama ovim masnim kiselinama pokazala dobre rezultate,dok kod drugih
studija to nije bilo slučaj. Mehanizam djelovanja je pripisan od ranije
poznatom proutupalnom djelovanju omega 3-masnih kiselina.
Koenzim Q10. Nekoliko
kliničkih studija je potvrdilo korist u smanjenju nastanka migrena. Doza koja
se preporuča je 100 mg dnevno.
Nema komentara:
Objavi komentar