subota, 22. kolovoza 2015.

Što je gastroskopija I kako je preživjeti?

Nakon svoje četvrte gastroskopije odlučila sam napisati mali osvrt na tu pretragu. Često me znaju pitati kako to izgleda kada “nam gledaju crijevom u želudac”,e ,pa za sve one koji se pripremaju da “progutaju crijevo”,evo nekoliko “tips & tricks” kako umanjiti neugodnost ove pretrage.


Gastroskopija ili EGDS ?

EGDS (ezofagogastroduodenoskopija) je zapravo sinonim/skraćenica za gastroskopiju,obzirom da se gastroskopijom pregledava jednjak (oesophagus), želudac (gaster) I duodenum. Uobičajeno je da ljudi govore gastroskopija,pa onda dođe do nejasnoća kada ih se naruči na EGDS. Nadam se da smo taj dio neduomice riješili J

Kako se izvodi EGDS?

Pretraga omogućuje,kako sam gore napisala, uvid u stanje gornjeg dijela probavnog sustava ,što se čini jednom manjom cijevi koja u sebi ima kameru,a naziva se  endoskop. Taj endoksop mora dospjeti kroz vasa usta  u jednjak,potom u želudac I duodenum. Jedini način da tamo dospije je da ga  progutate,odnosno da vam operater (liječnik) lagano pomogne da to progutate. Znam, znam, zvuči,kao jedna od metoda španjolske inkvizicije,ali uz pravu pripremu nije baš tako strašno.
Prije same pretrage će se u usta ušpricati lokalni anestetik,koji će izazvati malo neugodan osjećaj da ne možete gutati,ali njegova svrha je zapravo ta da olakša prolaz endoskopa kroz grlo,koje je nekako najkritičnija zona. Nakon par minuta počne djelovati anestetik, vas će medicinski tehničar zamoliti da legnete ne lijevi bok,da se postavite u “fetus položaj”,odnosno da skvrčite koljena .Ukoliko nosite protezu, naravno morate je skinuti. Nakon toga se u usta stavlja plastiči “ustohvat”,odnosno jedan mali “device” kojeg morate zagristi,a služi za lakši prolazak endoksopa.
Najbitniji dio slijedi sada, jer zapravo morate biti vrlo skoncentrirani na disanje,I onda pretraga nije tako teška. Mene je osobno oduševio pristup I metoda moje kolegice, dr. Maje Gusej, gastroenterologice iz poliklinike “Medico” (Rijeka),koji se do sada pokazao jako pouzdan (u usporedbi s ove predhodne tri gastroskopije,ova je doista bila kao “po loju”).Znači,ono što preporučam je, sagnite glavu,ne zatvarajte oči, nego fiksirajte pogledom jednu točku I dišite duboko kroz usta. Sve dokle ste skoncentrirani na ovaj princip gledanje/disanje, pretraga nije toliko neugodna. Bitno je ne disati na nos, obzirom da čim endoskop prodje kroz grlo, refleksno se nos počne puniti sekretom ( I suziti oči) I onemogućeno je disanje. Daklem, samo disati I gledati! Nakon što je endoskop prošao gornji dio probavnog sustava, povremeno će se “upuhivati” zrak kroz endoksop,kako bi se jasnije vidjela “situacija na terenu”,a ukoliko je potrebno liječnik će uzeti par komadića tkiva za analizu ili BUT ( brzi ureaza test).

Što prije I poslije EGDS?


Preporuča se,prije samog zahvata ne jesti 6-8 sati, ( da liječnik ne bi umjesto izgleda vašeg želuca dobio uvid u sastav vašeg predhodnog obroka), isto tako jedno 10-15 min nakon zahvata ne konzumirati hranu niti piće zbog učinka onog anestetika koji je bio ušprican u grlo, točnije sve dok se ne povrati normalni osjećaj gutanja. Nakon  zahvata se dobije pisani nalaz, a ukoliko su uzeti komadići tkiva za analizu, nalaz stiže naknadno.


                                       
 

1 komentar:

  1. Poštovana gđo Brozina! Moram na gastroskopiju i sva sam izbezumljena, ne mogu se odlučiti kod koga. Tako sam pročitala Vaš tekst iz 2015. godine. Sad mi tek nije jasno kroz što moram disati. U ustima će mi biti cijev a Vi kažete diši na usta. I gledati. Ja uvijek kad je nešto strašno zatvorim oči. Citt. "Znači, ono što preporučam je, sagnite glavu, ne zatvarajte oči, nego fiksirajte pogledom jednu točku I dišite duboko kroz usta. Sve dokle ste skoncentrirani na ovaj princip gledanje/disanje, pretraga nije toliko neugodna. Bitno je ne disati na nos, obzirom da čim endoskop prodje kroz grlo, refleksno se nos počne puniti sekretom ( I suziti oči) I onemogućeno je disanje. Daklem, samo disati I gledati!" Sad sam se još više prepala da ću se ugušiti. A Vi moju dilemu vjerojatno nećete ni vidjeti.
    S poštovanjem, M. G. iz Rijeke.

    OdgovoriIzbriši