subota, 2. svibnja 2015.

MALAPSORPCIJA I MALNUTRICIJA

Za  urednu probavu potrebni su probavni sokovi i enzimi, sluznica crijeva, crijevna peristaltika, uredna crijevna stijenka i normalna crijevna flora.
Razgradnja hrane započinje u usnoj šupljini,a nastavlja se u želucu. Želučana kiselina,pepsin i hrana ulaskom u dvanaestnik stimuliraju lučenje žuči i sekreciju (egzokrinu) gušterače,a to dovodi do do razgradnje hrane na najjednostavnije sastojke koji su podložni apsorpciji kroz crijevnu sluznicu. U gornjem dijelu tankog crijeva (duodenum) apsorbiraju se ugljikohidrati (monosaharidi), masti (monogliceridi i slobodne masne kiseline),željezo,kalcij,vitamini topivi u vodi i neke aminokiseline i dipeptidi. Aminokiseline se najvećim dijelom apsorbiraju srednjem dijelu tankog crijeva,kao i presotali monosaharidi. U završnom dijelu tankog crijeva apsorbiraju se žučne soli i vitamin B 12. Voda i elektroliti se većim dijelom resorbiraju u debelom crijevu.

MALAPSORPCIJA
-je stanje  nedovoljne apsorpcije  najjednostavnoijih hranjivih tvari koje se oslobađaju u procesu probave (monosaharida,aminokiselina,monoglicerida,masnih kiselina,vitamina, minerala,elektrolita i vode).
MALDIGESTIJA
-je pojam koji opisuje nedovoljnu apsorpciju hranjivih tvari koja je posljedica otežane i nedovoljne razgradnje hrane ili prebrzog prolaska hrane kroz lumen crijeva.
MALNUTRICIJA

-označava akutni ili kronični poremećaj uhranjenosti ili pothranjenosti.Ona je dio ili podljedica sindroma malapsorpcije,a rijetko i jedan od uzročnika (neodgovarajući unos hranjivih tvari u probavni sustav).

Najčešći simptomi i znakovi malapsorpcijskog sindroma su:
-pothranjenost
-mršavljenje i anoreksija
-meteorizam (nadutost)
-atrofija mišića
-poremećaji dinamike i koegzistencije stolice (najčešće proljevi)
-drugi simptomi i stanja uzrokovana manjkom hranjivih tvari

STANJA KOD KOJIH JE IZRAŽEN MALAPSORPCIJSKI SINDROM
-celijakija, manjak disaharidaza (laktaza.saharaza,izomaltoza),upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis)...
STANJA KOJA UZROKUJU  MALDIGESTIJU su najčešće povezana s bolestima gušterače i manjkom konjugiranih žučnih soli


U nekim stanjima malapsorpcije i maldigestije preporučuje se korištenje enteralne prehrane,kao ndopune prehrani ili u težim stanjima kao potpuna prehrana. Jedan od „ozbiljnijih“ preparata dizajniran za navedena stanja  naziva se „ Survimed OPD“,pakiran je u bočici, ne sadrži laktozu,gluten niti vlakna.Preporuča se koristiti 2-3 bočice kao nadopuna prehrani ili 7-8 bočica dnevno kao potpuna prehrana. U jednoj bočici (200 ml) sadrži 200 kcal, od čega 9,3 g proteina, 28,2 g ugljikohidrata i 5,6 g masti. Za sada dolazi u okusu vanilije,a ono što je pozitivno za oboljele s malapsorpcijskim sindromom, „ide na recept“ uz preporuku specijaliste (internist,pedijatar).


                                      



                              




Nema komentara:

Objavi komentar