Kod
određenih osoba mlijeko i mliječni proizvodi izazivaju alergiju ili intoleranciju.
Alergija je uvjetovana bjelančevinama koje se nalaze u mlijeku,dok je
intolerancija posljedica manjka enzima LAKTAZE u organizmu pojedinca,čija je
funkcija razgradnja LAKTOZE ( „mliječnog šećera“). Sastojci mlijeka koji se
koriste kao aditivi u pripremi brojnih prehrambenih namirnica također mogu
izazvati alergiju ,odnosno intoleranciju (tzv. „skriveni alergeni“).
Alergija na mlijeko i mliječne proizvode
Mlijeko
i mliječni proizvodi su veliki izvor bjelančevina (oko 30-35 g/L) stoga je broj
bjelančevina koje mogu izazvati alergiju( imunološku reakciju) izuzetno
velik. Najznačajnije
„bjelančevine-alergeni“ u mlijeku su alfa-laktoglobulin, beta-laktoglobulin i
kazein. Mlijeko je vodeći alergen u dojenačkoj dobi (2-3 % djece i 1 %
odraslih) baš zbog činjenice da su bjelančevine mlijeka prve strane
bjelančevine s kojima se susreće organizam dojenčeta. Smatra se da djeca
starija od 3 godine više nemaju problema s ovom namirnicom, međutim moguće je
da simptomi budu prisutni sve do predškolskog uzrasta. Također,kod oko 50 %
osoba koje su u zamjenu za mlijeko koristile pripravke na bazi sojinog mlijeka,
razvila se preosjetljivost na soju. Treba napomenuti da je u oko 50 %
alergičnih na kravlje mlijeko,također prisutna alergija i na kozje mlijeko. Nažalost,pasteriziranje
mlijeka ne umanjuje njegovu alergogenost.
Simptomi
Slični
su kao i kod alergijskih reakcija na druge namirnice, „alergičar“ ima tegobe
nekoliko minuta do dva sata nakon konzumiranja namirnice koja sadrži mlijeko, a
javljaju se na koži, probavnom i respiratornom sustavu (sustav za disanje).
Prevencija
Eliminacijska
dijetoterapija,točnije izbacivanjem kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda iz
svakodnevne prehrane jedina je strategija prevencije i liječenja.
Pri kupovanju
namirnica (osobito proizvoda iz soje, budući da im se dodaju mliječne
bjelančevine kako bi se povećao udio kvalitetnih bjelančevina) nužno je
utvrditi sadrži li namirnica bjelančevine iz mlijeka. Informacije o tome možemo dobiti pomnim
čitanjem prehrambenih deklaracija koje se nalaze na svakoj namirnici, i to
popis sastojaka na kojemu mora pisati da li namirnica sadrži mlijeko ili
njegove bjelančevine.
Intolerancija laktoze
Lakatoza
ili mliječni šećer je jedini ugljikohidrat koji se nalazi u mlijeku i izvor je
trećine njegove energetske vrijednosti. Mlijeko sadrži najviše laktoze,
fermentirani mliječni proizvodi (yogurt i sl.) sadrže manju količinu, a
najmanje je ima u polutvrdim i tvrdim sirevima ,jer bakterije koje se koriste u
proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda i vrijeme potrebno za njihovu
fermentaciju smanjuje količinu laktoze.
Intolerancija
je posljedica nemogućnosti razgradnje laktoze zbog manjkavosti enzima laktoze,
također zabilježena je intolerancija laktoze kod infekcija crijeva i upalnih
bolesti crijeva tipa ulcerozni kolitis, Crohnova bolest. Kod ovakvih
slučajeva,obično nakon izlječenja infekcije ili tijekom remisije upalne bolesti
dolazi do povlačenja simptoma intolerancije. Kod osoba oboljelih od celijakije
je zabilježen veliki postotak intolerancije na laktozu. Urođena intolerancija
laktoze je rijedak poremećaj, u tom slučaju se koristi dječja hrana bez
laktoze.
Obzirom
na dob, intolerancija laktoze je češća u starijih osoba koje imaju smanjenu
sposobnost stvaranja enzima laktaze. Dojenčad stvara dovoljne količine laktaze
koja je potrebna za razgradnju njihove jedine hrane-mlijeka. Zanimljivo je da 100 % Azijaca gotovo ne
podnosi laktozu, dok je u središnjoj Europi samo 15 % osoba koje ne podnose
laktozu.
Simptomi
Ukoliko
je nemoguća razgradnja laktoze na galaktozu i glukozu, nerazgrađena laktoza
dolazi u debelo crijevo gdje je crijevne bakterije koriste kao hranu i dolazi
do stvaranja plinova. Osim toga prisustvo laktoze u debelom crijevu navlači
vodu. Posljedica svega navedenog su neugodni simptomi: nadutost, grčevi,
mučnina i proljev koji se javljaju najčešće oko 2 sata nakon obroka.
Dijagnostika
Test
Intolerancije na laktozu najčešće se izvodi tako da se popije pripremljena
otopina laktoze (25 g laktoze u 200 ml vode) neposredno nakon uzimanja prvog
uzorka krvi (najčešće iz prsta). Posljednji obrok je osam sati prije testiranja
(što znači da je ispitanik „natašte“). Nakon vađenja „nultog“ uzorka, vadi se
krv svakih pola sata,sveukupno 5 vađenja krvi. Kod osoba koje su intolerantne
na laktozu ne dolazi do porasta glukoze u krvi (laktoza se putem enzima laktaze
cijepa na glukozu i galaktozu,a količina „nastale“ glukoze se bilježi ovim
testom) što znači da je test pozitivan (drugim riječima ispitanik je
intolerantan na laktozu). Za osobe intolerantne na laktozu,test je izrazito
neugodan,obzirom da se nakon nekoliko sati javljaju tipični simptomi
intolerancije laktoze (nadutost, proljevi…).
Prevencija i terapija
Potrebno
je znati da osobe s intolerancijom laktoze mogu probaviti hranu koja sadrži do
6 g laktoze, što bi značilo oko pola šalice mlijeka. Stoga se preporuča
konzumiranje manjih količina mliječnih proizvoda raspoređenih tijekom dana kako
bi se uskladio odnos laktoze s proizvedenom količinom enzima laktaze.
Kombiniranje druge hrane s mliječnim proizvodima,također dovodi do smanjena
simptoma-moguće da se radi o efketu „razrijeđenja“ jer se laktoza postupno
otpušta u crijeva.
Za
ozbiljnije slučajeve intolerancije preporuča se eleiminacijska
dijetoterapija,odnosno isključivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane
te konzumiranje proizvoda bez laktoze „lactose free“ ili suplementacija enzimom
laktozom u formi tablete (ili kapsule) neposredno prije konzumiranja obroka s
mlijekomi /ili mliječnim proizvodom.
Također
treba napomenuti da je laktoza aditiv u mnogobrojnoj industrijski proizvedenoj
hrani, dodacima prehrani i lijekovima, stoga treba pažljivo čitati deklaracije!
KOLIČINA
LAKTOZE U 100 g NAMIRNICA (100 gr.)
NAMIRNICA
|
LAKTOZA (gr.)
|
MLIJEKO,SLADOLED,SIR
|
|
|
|
Obrano kravlje mlijeko
|
4,7
|
Djelomično obrano kravlje mlijeko
|
4,6
|
Punomasno kravlje mlijeko
|
4,5
|
Mlijeko bez laktoze
|
0,5
|
Punomasno mlijeko u prahu
|
35,1
|
Obrano mlijeko u prahu
|
50,5
|
Ovčje mlijeko
|
4,5
|
Kravlje
|
4,2
|
Mlijeko bufala
|
4,9
|
Cjeloviti jogurt
|
3,2
|
Polumasni jogurt
|
3,3
|
Jogurt od obranog mlijeka
|
3,1
|
Jogurt od obranog mlijeka s voćem
|
3,1
|
Šlag
|
3,21
|
Maslac
|
4
|
Cheddar (vrsta sira)
|
0,23
|
Mozzarella
|
1,5 – 2
|
Kozji sir
|
1,5 – 2
|
Ovčja skuta
|
3,2
|
Skuta kravlja
|
4,0
|
Crema Bel Paese
|
3,2
|
Gorgonzola
|
0
|
Fontina
|
0
|
Provolone dolce(vrsta sira)
|
0
|
Pecorino (vrsta sira)
|
0
|
Parmigiano Reggiano
|
0
|
Grana Padano
|
0
|
Edamer
|
1
|
Ribani parmezan
|
0,15
|
Švicarski sir
|
0,06
|
Sladoled od jagode
|
4,43
|
Sladoled
|
4,8
|
Topla čokolada s punomasnim mlijekom
|
4,63
|
Topla čokolada s polumasnim mlijekom
|
3,83
|
|
|
|
|
FAST FOODS
|
|
McDONALD’S, Yoghurt od voća (Fruit ‘n Yogurt)1
|
2,11
|
McDONALD’S, Sladoled s karamelom (Hot Caramel
Sundae)1
|
5,46
|
McDONALD’S, Sladoled s toplom čokoladom (Hot Fudge
Sundae)1
|
5,86
|
McDONALD’S, McFLURRY s bombonima M&M’S
|
6,23
|
McDONALD’S, Sladoled od jagode (Strawberry sundae)
|
4,72
|
McDONALD’S, TRIPLE THICK Frappè od jagode
|
5,3
|
McDONALD’S,Sladoled od vanilije (kornet)
|
5,59
|
McDONALD’S, TRIPLE THICK Frappè od vanilije
|
5,33
|
|
|
NAPITCI
|
|
|
|
COCA-COLA, POWERADE
|
0,2
|
GATORADE, okus voća
|
0,2
|
GATORADE, okus naranče
|
0,2
|
Izvor: 1) –
USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23 -09/ 2010
2) – Items. I temi della nutrizione. Gli alimenti, Aspetti tecnologici e nutrizionali – Istituto Danone 1997
3) – Items News. L’intolleranza al lattosio. – A. Notarbartolo – Istituto Danone – 1998
4) – Deklaracije namirnica
2) – Items. I temi della nutrizione. Gli alimenti, Aspetti tecnologici e nutrizionali – Istituto Danone 1997
3) – Items News. L’intolleranza al lattosio. – A. Notarbartolo – Istituto Danone – 1998
4) – Deklaracije namirnica
Nema komentara:
Objavi komentar