ponedjeljak, 13. listopada 2014.

Kada mlijeko "boli"Kod određenih osoba mlijeko i mliječni proizvodi izazivaju alergiju ili intoleranciju. Alergija je uvjetovana bjelančevinama koje se nalaze u mlijeku,dok je intolerancija posljedica manjka enzima LAKTAZE u organizmu pojedinca,čija je funkcija razgradnja LAKTOZE ( „mliječnog šećera“). Sastojci mlijeka koji se koriste kao aditivi u pripremi brojnih prehrambenih namirnica također mogu izazvati alergiju ,odnosno intoleranciju (tzv. „skriveni alergeni“).
                                                                        
 Alergija na mlijeko i mliječne proizvode
 Mlijeko i mliječni proizvodi su veliki izvor bjelančevina (oko 30-35 g/L) stoga je broj bjelančevina koje mogu izazvati alergiju( imunološku reakciju) izuzetno velik.  Najznačajnije „bjelančevine-alergeni“ u mlijeku su alfa-laktoglobulin, beta-laktoglobulin i kazein. Mlijeko je vodeći alergen u dojenačkoj dobi (2-3 % djece i 1 % odraslih) baš zbog činjenice da su bjelančevine mlijeka prve strane bjelančevine s kojima se susreće organizam dojenčeta. Smatra se da djeca starija od 3 godine više nemaju problema s ovom namirnicom, međutim moguće je da simptomi budu prisutni sve do predškolskog uzrasta. Također,kod oko 50 % osoba koje su u zamjenu za mlijeko koristile pripravke na bazi sojinog mlijeka, razvila se preosjetljivost na soju. Treba napomenuti da je u oko 50 % alergičnih na kravlje mlijeko,također prisutna alergija i na kozje mlijeko. Nažalost,pasteriziranje mlijeka ne umanjuje njegovu alergogenost.
 Simptomi
Slični su kao i kod alergijskih reakcija na druge namirnice, „alergičar“ ima tegobe nekoliko minuta do dva sata nakon konzumiranja namirnice koja sadrži mlijeko, a javljaju se na koži, probavnom i respiratornom sustavu (sustav za disanje).
 Prevencija
Eliminacijska dijetoterapija,točnije izbacivanjem kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda iz svakodnevne prehrane jedina je strategija prevencije i liječenja.
Pri kupovanju namirnica (osobito proizvoda iz soje, budući da im se dodaju mliječne bjelančevine kako bi se povećao udio kvalitetnih bjelančevina) nužno je utvrditi sadrži li namirnica bjelančevine iz mlijeka.  Informacije o tome možemo dobiti pomnim čitanjem prehrambenih deklaracija koje se nalaze na svakoj namirnici, i to popis sastojaka na kojemu mora pisati da li namirnica sadrži mlijeko ili njegove bjelančevine.


                             Intolerancija laktoze

Lakatoza ili mliječni šećer je jedini ugljikohidrat koji se nalazi u mlijeku i izvor je trećine njegove energetske vrijednosti. Mlijeko sadrži najviše laktoze, fermentirani mliječni proizvodi (yogurt i sl.) sadrže manju količinu, a najmanje je ima u polutvrdim i tvrdim sirevima ,jer bakterije koje se koriste u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda i vrijeme potrebno za njihovu fermentaciju smanjuje količinu laktoze.
Intolerancija je posljedica nemogućnosti razgradnje laktoze zbog manjkavosti enzima laktoze, također zabilježena je intolerancija laktoze kod infekcija crijeva i upalnih bolesti crijeva tipa ulcerozni kolitis, Crohnova bolest. Kod ovakvih slučajeva,obično nakon izlječenja infekcije ili tijekom remisije upalne bolesti dolazi do povlačenja simptoma intolerancije. Kod osoba oboljelih od celijakije je zabilježen veliki postotak intolerancije na laktozu. Urođena intolerancija laktoze je rijedak poremećaj, u tom slučaju se koristi dječja hrana bez laktoze.
Obzirom na dob, intolerancija laktoze je češća u starijih osoba koje imaju smanjenu sposobnost stvaranja enzima laktaze. Dojenčad stvara dovoljne količine laktaze koja je potrebna za razgradnju njihove jedine hrane-mlijeka.  Zanimljivo je da 100 % Azijaca gotovo ne podnosi laktozu, dok je u središnjoj Europi samo 15 % osoba koje ne podnose laktozu.

Simptomi
Ukoliko je nemoguća razgradnja laktoze na galaktozu i glukozu, nerazgrađena laktoza dolazi u debelo crijevo gdje je crijevne bakterije koriste kao hranu i dolazi do stvaranja plinova. Osim toga prisustvo laktoze u debelom crijevu navlači vodu. Posljedica svega navedenog su neugodni simptomi: nadutost, grčevi, mučnina i proljev koji se javljaju najčešće oko 2 sata nakon obroka.

Dijagnostika
Test Intolerancije na laktozu najčešće se izvodi tako da se popije pripremljena otopina laktoze (25 g laktoze u 200 ml vode) neposredno nakon uzimanja prvog uzorka krvi (najčešće iz prsta). Posljednji obrok je osam sati prije testiranja (što znači da je ispitanik „natašte“). Nakon vađenja „nultog“ uzorka, vadi se krv svakih pola sata,sveukupno 5 vađenja krvi. Kod osoba koje su intolerantne na laktozu ne dolazi do porasta glukoze u krvi (laktoza se putem enzima laktaze cijepa na glukozu i galaktozu,a količina „nastale“ glukoze se bilježi ovim testom) što znači da je test pozitivan (drugim riječima ispitanik je intolerantan na laktozu). Za osobe intolerantne na laktozu,test je izrazito neugodan,obzirom da se nakon nekoliko sati javljaju tipični simptomi intolerancije laktoze (nadutost, proljevi…).
 Prevencija i terapija
Potrebno je znati da osobe s intolerancijom laktoze mogu probaviti hranu koja sadrži do 6 g laktoze, što bi značilo oko pola šalice mlijeka. Stoga se preporuča konzumiranje manjih količina mliječnih proizvoda raspoređenih tijekom dana kako bi se uskladio odnos laktoze s proizvedenom količinom enzima laktaze. Kombiniranje druge hrane s mliječnim proizvodima,također dovodi do smanjena simptoma-moguće da se radi o efketu „razrijeđenja“ jer se laktoza postupno otpušta u crijeva.
Za ozbiljnije slučajeve intolerancije preporuča se eleiminacijska dijetoterapija,odnosno isključivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane te konzumiranje proizvoda bez laktoze „lactose free“ ili suplementacija enzimom laktozom u formi tablete (ili kapsule) neposredno prije konzumiranja obroka s mlijekomi /ili mliječnim proizvodom.
Također treba napomenuti da je laktoza aditiv u mnogobrojnoj industrijski proizvedenoj hrani, dodacima prehrani i lijekovima, stoga treba pažljivo čitati deklaracije!
KOLIČINA LAKTOZE U 100 g NAMIRNICA (100 gr.)

NAMIRNICA
LAKTOZA (gr.)
MLIJEKO,SLADOLED,SIRObrano kravlje mlijeko
4,7
Djelomično obrano kravlje mlijeko
4,6
Punomasno kravlje mlijeko
4,5


Mlijeko bez laktoze
0,5
Punomasno mlijeko u prahu
35,1
Obrano mlijeko u prahu
50,5
Ovčje mlijeko
4,5
Kravlje
4,2
Mlijeko bufala
4,9
Cjeloviti jogurt
3,2
Polumasni jogurt
3,3
Jogurt od obranog mlijeka
3,1
Jogurt od obranog mlijeka s voćem
3,1
Šlag
3,21
Maslac
4


Cheddar (vrsta sira)
0,23
Mozzarella
1,5 – 2
Kozji sir
1,5 – 2


Ovčja skuta
3,2
Skuta kravlja
4,0
Crema Bel Paese
3,2


Gorgonzola
0
Fontina
0
Provolone dolce(vrsta sira)
0
Pecorino (vrsta sira)
0
Parmigiano Reggiano
0
Grana Padano
0


Edamer
1
Ribani parmezan
0,15
Švicarski sir
0,06
Sladoled od jagode
4,43
Sladoled
4,8
Topla čokolada s punomasnim mlijekom
4,63
Topla čokolada s polumasnim mlijekom
3,83
FAST FOODS

McDONALD’S, Yoghurt od voća (Fruit ‘n Yogurt)1
2,11


McDONALD’S, Sladoled s karamelom (Hot Caramel Sundae)1
5,46
McDONALD’S, Sladoled s toplom čokoladom (Hot Fudge Sundae)1
5,86


McDONALD’S, McFLURRY s bombonima M&M’S
6,23
McDONALD’S, Sladoled od jagode (Strawberry sundae)
4,72
McDONALD’S, TRIPLE THICK Frappè od jagode
5,3
McDONALD’S,Sladoled od vanilije (kornet)
5,59
McDONALD’S, TRIPLE THICK Frappè od vanilije
5,33


NAPITCICOCA-COLA, POWERADE
0,2
GATORADE, okus voća
0,2
GATORADE, okus naranče
0,2

Izvor: 1) – USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 23 -09/ 2010
2) – Items. I temi della nutrizione. Gli alimenti, Aspetti tecnologici e nutrizionali – Istituto Danone 1997
3) – Items News. L’intolleranza al lattosio. – A. Notarbartolo – Istituto Danone – 1998
4) – Deklaracije namirnica


                                 Nema komentara:

Objavi komentar