petak, 21. studenoga 2014.

Što je Bio-Strath beta glukan ?



Prije nekoliko dana imala sam čast prisustvovati jednom interesantnom predavanju na kojem je bilo riječi o beta glukanu,zapravo radilo se o prezentaciji dodatka prehrani pod imenom „Strath“, čiji je aktivni sastojak upravo beta glukan, no o tome malo kasnije  :)

Što znači pojam imunomodulator?
Vjerujem da ste već negdje načuli, pročitali ili su Vam savjetovali da uzimate beta glukan za „ojačati imunitet“. Da odmah razjasnimo; određene tvari djeluju na naš imunološki sustav tako da  „moduliraju“ imunološki odgovor, pa se onda takva tvar ( ili pripravak) naziva imunomodulatorom, a ne pripravkom koji „jača imunitet“.

Par crtica o beta glukanu
Beta glukan je polisaharid, nalazi se u kvascu,gljivama (recimo shitake gljive), žitaricama ( ječam i zob) te nekim algama. Eh, sada biste mogli pomisliti da je dovoljno najesti se zobi,ječma ili shitake gljiva i „napunili“ smo se beta glukanom, no stvar nije tako jednostavna (kao uostalom i sve u životu:) ). Glukani su jedna izrazito heterogena grupa molekula i ovisno o vezivanju atoma u molekuli
 (  preskočit ću komplicirane kemijske veze), govorimo o β 1,3 glukanima, β 1,4 i β1,6 glukanima. U žitaricama i algama pronalazimo β1,3 glukane ,dokle u kvascu i gljivama možemo pronaći β1,6 glukane. Razlika je u tome, što zapravo ,one povoljne učinke glukana na naš organizam pokazuju samo β 1, 6 glukani.Ti „povoljni“ učinci se očituju upravo u imunomodulaciji našeg imunološkog sustava (odnosno utjecaja na „malu vojsku“ imunoloških stanica tipa makrofazi, neutrofili, T-limfociti,posebno NK stanice i sustav komplementa).

„Bio-Strath-ov“ beta glukan
Švicarska tvrtka „ Bio-Strath“ se pedesetak godina bavi proizvodnjom plazmaliziranog kvasca. Zašto plazmoliza? Pa upravo zato kako bi se „pokidale“ veze između membrana kvasca i na taj način sam β glukan lakše apsorbirao (upio) kroz naš krvotok. Ono što je mene oduševilo je činjenica da „Strath“ proizvodi zapravo dva proizvoda,odnosno „pakira“ svoj plazmalizirani kvasac u dva oblika, sirup i tablete,a tablete su deklarirano  GLUTEN FREE ! Obzirom da je jedan od sastojaka sirupa i ječemeni slad, upitala sam vlasnike tvrtke da li postoji mogućnost popratne kontaminacije te dobila odgovor da se radi o odvojenim postrojenjima za proizvodnju te da su tablete testirane na prisustvo glutena.

Zašto koristiti beta glukan?
Prema preporukama slijede stanja kod kojih se preporuča koristiti beta glukan:
-stanja kod kojih je potrebna imunomodulacija
-kod umora , malaksalosti (posebno kod sindroma kroničnog umora)
-popravljanje fizičke i psihičke učinkovitosti
.brži i kvalitetniji oporavak od bolesti i osnaživanje organizma nakon operativnih zahvata
-kod tumora, i sprovođenja antitumorske terapije (radio i kemoterapija)

„Strathov“ beta glukan, se prema riječima zastupnika ( tvrtka „Pretti“) može nabaviti u ljekarnama.  Obzirom da je proizvod deklariran kao „gluten free“,a ja sam konstantno umorna definitivno je nešto što „must have“ :)





2 komentara:

  1. Može li se imunomodulator uzimati kod autoimunih bolesti, u tom slučaju djeluje adaptogeno tj. smiruje imunitet?

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro zapažanje! Imunomodulatori djeluju tako da moduliraju imunološki sustav, što znači da bi ponekad mogli već "uzburkani" imunološki sustav dodatno "uzburkati",tako da se neki imunomodulatori izbjegavaju davati kod autoimunih bolesti (prvenstveno mislim na biljne pripravke, recimo kao Ehinacea kod multiple skleroze). Istopitanje sam postavila na predavanju vezano uz beta glukan i dobila sam odgovor da je doza betaglukana u Strathovom proizvodu dovoljna za imunomodulatorski učinak,ali ne tolika da bi mogla naštetiti već "uzburkanom" imunološkom sustavu (kod autoimunih bolesti).
    Kod adaptogenih pripravaka,prvenstvenbo biljnih, kao što sama riječ govori,radi se o adaptaciji određene tvari na stanje našegorganizma, zato se preporučuje da se adaptogene biljke koriste s pauzom (recimo ginseng, rhodiola, noni i sl) jer baš zbog te adaptacije neće nakon dužeg vremena iskazivati svoj pozitivni učinak na naš organizam.

    OdgovoriIzbriši