U
predhodnom periodu dosta ljudi me upitalo za SCD dijetu,što me potaknulo da se
osvrnem na ovaj način prehrane. Unazad desetak godina,kada sam se prvi puta
susrela s knjigom Elaine Gottschall „Breaking the vicious cycle“, uvidjela sam
da „ima nešto“ u onome što sam pročitala. Zapravo, to je knjiga koja je tada
prva dala osvrt na ono što je danas postalo „žiža interesa“ suvremene medicine-
mikrobiom,odnosno naša crijeva i sve ono
što se dešava u njima.
SCD
dijeta je zapravo režim prehrane ,mogla bih slobodno je nazavati
dijetoterapija, prvenstveno namijenjen osobama koje boluju od upalnih bolesti
crijeva ( Crohnova bolest, ulcerozni kolitis), no moram reći da se određenih
naputaka iz ovog režima prehrane mogu držati i drugi, posebice oni koji imaju
sindrom propusnog crijeva.
O
ČEMU SE ZAPRAVO RADI?
Dijeta
koju je osmislio dr.Sidney Valentine Haas u prvoj polovici dvadesetog stoljeća
svoj „provcat“ je upravo doživjela ponovnim „uskrsnućem“ od strane Elaine
Gottschall. Bit dijete ( krajnje
pojednostavljeno ) je izbjegavanje konzumiranja
kompleksnih šećera (di i polisaharida). Logično se sada postavlja
pitanje „A, zašto?“. Disaharidi i
polisahardidi su kompleksne molekule ugljikohidrata koje se moraju pocijepati
da bi dobili monosaharide (glukoza i fruktoza) koji su jedino u takvom obliku
iskoristivi u našem organizmu. Kao što znamo od ranije, današnja prehrana je
temeljena na velikoj količini raznih kompleksnih saharida (oligosahardi,
disharidi,polisaharidi) što izaziva povećanu količinu monosaharida u krvi (čitaj
glukoze). Da bi se takva glukoza u krvi dopremila u stanice (gdje se jedino
može iskoristiti) potrebno je „prevozno sredstvo“,a to je za glukozu hormon
inzulin (luči ga gušterača). Ukoliko organizam „bombardiramo“ prevelikom
količinom kompleksnih saharida, dolazi do „preplavljenja“ krvi s glukozom i
slabljenja gušterače zbog nemogućnosti lučenja adekvatne količina transportnog
sredstva,odnosno inzulina. Višak glukoze iz krvi organizam riješava tako da se
ona pretvara u glikogen i skaldišti u jetrii mišićima,dokle se višak iste
pakira u masne stanice. No, da stvar
bude još kompliciranija, daljnja konzumacija obroka bogatog kompleksnim
saharidima dovodi do nemogućnosti probave istih i njihovo gomilanje u crijevnom
epitelu što je izrazito dobra „papica“ za mikroorganizme koje se (normalno)
nalaze u našim crijevima. Da podsjetim, u našim crijevima se fiziološki
(normalno) nalaze određeni mikroorganizmi koji imaju svoju zadaću u očuvanju našeg
zdravlja, no u slučajevima „overload-a“ disaharidima dolazi do pojačanog rasta i umnožavanja mikroorganizama
i to prvenstveno onih „zločestih“. Naš organizam to naravno, „čita“kao
prijetnju i započinje „borba“ svim raspoloživim sredstvima da se situacija u
crijevima vrati „u normalu“,što uključuje i aktivaciju imunološkog sustava što
u nekim slučajevima dovodi do uništenja crijevnog epitela, pojave „leaky gut
syndroma“,odnosno sindroma propusnog crijeva,što slobodno možemo nazvati
pretećom raznih bolesnih stanja,prvenstveno crijeva kao što su već spominjane
upalne bolesti crijeva te druge crijevne bolesti tipa celijakija.
POANTA
SCD DIJETE
Načelo
SCD dijete je u teoriji jednostavno:restrikcija unosa nekih oblika saharida
koji mogu hraniti mikroorganizme u probavnom sustavu a sve u cilju oporavka
crijevne flore i samog crijevnog epitela (sluznice). Pravilo bi trebalo biti
jednostavno: Izbjegavati hranu s visokim glikemijskim indeksom,a prednost dati
hrani,odnosno namirnicama sa što nižim glikemijskim indeksom.
ZABRANJENE
NAMIRNICE:
-šećer,
škrob (krompir i žitarice: pšenica,raž,ječam,slad,hmelj,kukuruz,zob), mlijeko
(laktoza) i nefermentirane mliječne prerađevine; kruh i proizvodi od navedenih
žitarica
-sve
što sadrži gluten
-sve
što sadrži konzervanse, pojačivače okusa,emulgatore i ostale kemijske tvari
dodane u namirnice
DOZVOLJENE
NAMIRNICE:
-svo
voće i povrće (svježe,kuhano,suho),ali ne kandirano i konzervirano
-voćni
sokovi bez dodanog šećera
-svo
meso,riba,jaja,većina fermentiranih mliječnih prerađevina i sireva
-sve
grahorice
-orašasto
voće (lješnjaci,bademi,orasi,kokos) te kruh i kolači pripremljeni od njihovog
brašna
-tekući
med i saharin
Na
službenim stranicama SCD dijete možete pronaći detaljan opis dozvoljenih i
nedozvoljenih namirnica:
http://www.breakingtheviciouscycle.info/legal/listing/
OGRANIČENJA
DIJETE
Kod
akutnih stanja crijevnih bolesti se ovakav režim prehrane ne preporuča kao i
kod određenih komplikacija crijevnih bolesti tipa crijevne stenoze,
apcesi,aktivne crijevne fistule i sl. Također ovaj režim prehrane moraju
izbjegavati osobe koje su alergične na neke od namirnica koje su „temelj“ ove
dijete.
Svi
oni koji čitaju o raznoaznim dijetama i načinima prehrane lako mogu shvatiti da
je princip ove dijetoterapije zapravo temeljen na LCHF načinu prehrane.
Nema komentara:
Objavi komentar