U ovom tekstu želja nam je da savladamo pojmove
„alergija na hranu“ i „intolerancija na hranu“ (alimentarna intolerancija) i „alimentarna
preosjetljivost“. Bitno je razlikovati ova tri pojma, obzirom da se alergijske
reakcije na hranu manifestiraju puno težom kliničkom slikom (simptomima) i
ponekad mogu ugroziti život. Dakle, krenimo redom…
ALERGIJA NA
HRANU
Alergijske reakcije na hranu se mogu podijeliti na
toksične i netoksične. Toksične reakcije se javljaju nakon ingestije hrane
zagađene bakterijama ili nekim drugim toksinima (otrovima).
Netoksične reakcije se javljaju u preosjetljivih osoba i posredovane su imunološkim sustavom pojedinca,odnosnu protutijelima, točnije imunoglobulinom E (IgE). Ponekad mogu biti i „non IgE“,odnosno ne posredovane imunoglobulinom E.
Alergija je nasljeđena sklonost imunološkog sustava koji preosjetljivošću reagira na određene tvari,a u kontaktu s alergenima, može se,ali i ne mora razviti alergijska reakcija (šo govori o povezanosti genetske predispozicije i utjecaja okoline,u ovom slučaju hrane). Alergija je dakle, prekomjerna reakcija imunološkog (obrambenog)sustava u ponovljenom doticaju s alergenom u predisponirajućih pojedinaca-tijelo prepoznaje alergen kao nešto „tuđe“ i nastoji se „zaštititi“ te dolazi do reakcije između alergena (najčešće je to bjelančevina iz hrane) i antitijela (bjelančevine koje „stvara“ naš imunološki sustav). Prilikom ove reakcije dolazi do stvaranja imunoglobulina, najčešće Imunoglobulina E (IgE) koji daljnjim reakcijama dovodi do brzog oslobađanja velike količine histamina, opet jedne „zločeste“ tvari koja je kriva za brojne simptome u i na našem tijelu nakon što nešto „krivo pojedemo“.
Netoksične reakcije se javljaju u preosjetljivih osoba i posredovane su imunološkim sustavom pojedinca,odnosnu protutijelima, točnije imunoglobulinom E (IgE). Ponekad mogu biti i „non IgE“,odnosno ne posredovane imunoglobulinom E.
Alergija je nasljeđena sklonost imunološkog sustava koji preosjetljivošću reagira na određene tvari,a u kontaktu s alergenima, može se,ali i ne mora razviti alergijska reakcija (šo govori o povezanosti genetske predispozicije i utjecaja okoline,u ovom slučaju hrane). Alergija je dakle, prekomjerna reakcija imunološkog (obrambenog)sustava u ponovljenom doticaju s alergenom u predisponirajućih pojedinaca-tijelo prepoznaje alergen kao nešto „tuđe“ i nastoji se „zaštititi“ te dolazi do reakcije između alergena (najčešće je to bjelančevina iz hrane) i antitijela (bjelančevine koje „stvara“ naš imunološki sustav). Prilikom ove reakcije dolazi do stvaranja imunoglobulina, najčešće Imunoglobulina E (IgE) koji daljnjim reakcijama dovodi do brzog oslobađanja velike količine histamina, opet jedne „zločeste“ tvari koja je kriva za brojne simptome u i na našem tijelu nakon što nešto „krivo pojedemo“.
Najčešći simptomi (tegobe) su:
gastrointestinalni (probavni) simptomi: mučnina,
povraćanje, bol u trbuhu, proljev
kožni simptomi: urtikarija, svrbež, dermatitis
opći i najteži simptomi: hipotenzija (pad krvnog
tlaka), bronhospazam (sužavanje bronha), anafilaktični šok
Pojava alergija na hranu mijenja se s dobi,a mijenjaju
se i alergeni koji je izazivaju. Češće su u prvim godinama života, zbog
nedovoljno razvijenog imunološkog sustava djece. Kod djece češće su alergije na
mlijeko, kikiriki, jaja, soju, pšenicu, morsku ribu, dok su kod odraslih češće
alergijske reakcije na koštunjavo voće i plavu ribu.
Alergije na hranu mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi,a javit će se češće u osoba koje već imaju sklonost alergijama na neke druge tvari ,tzv.atopičari.
Alergije na hranu mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi,a javit će se češće u osoba koje već imaju sklonost alergijama na neke druge tvari ,tzv.atopičari.
U liječenju alergija na hranu, najčešće se koristi
eliminacijska dijetoterapija,odnosno isključivanje određene hrane iz prehrane.
Ovdje treba napomenuti, da i minimalni dio hrane koja sadrži alergene može
izazvati simptome alergije.
INTOLERANCIJA NA HRANU (ALIMENTARNA INTOLERANCIJA,PREOSJETLJIVOST NA HRANU)
Alimentarne intolerancije mogu imati sličnu
simptomatologiju kao i alergija na hranu,mada bez „životno „ ugrožavajuće
kliničke slike. Simptomi se javljaju nekoliko minuta do nekoliko sati nakon
ingestije određene namirnice (najčešće se radi o vremenskom intervalu od 1-2
sata). Ovdje je bitno napomenuti da u nastajanju simptoma nije uključen
imunološki sustav, nego su simptomi posljedica nedostatka određenog enzima ili
kemijske tvari za uključenih u probavnu hrane. Jedna od najčešćih intolerancija
je intolerancija na laktozu,a javlja se zbog deficita (manjka) enzima laktoze u
tankom crijevu zbog čega je onemogućena razgradnja mliječnog šećera (laktoze). A
PP
PREOSJETLJIVOST NA
HRANU (SASTOJKE HRANE) I TESTOVI ALIMENTARNE PREOSJETLJIVOSTI (INTOLERANCIJE)
Preosjetljivost
na hranu,odnosno na namirnice ili sastojke hrane izaziva kaskadu imunološkog
odgovora u našem organizmu i najčešće dolazi do aktivacije imunoglobulina
IGg,odnosno do aktivacije „subpopulacija“ imunolobulina G,točnije IGg1 iIGg4.
Ono što se „mjeri“ je zapravo IGg4 iz naše krvi,što bi značilo da se
„kvanitificira“ količina imunološke reakcije oraganizma (najčešće je to
„kronična“ reakcija) koju izazivaju određene namirnice. Takav test dokazuje
preosjetljivost na hranu,stoga je pravi naziv za takav test „Test
preosjetljivosti na hranu“,bez obzira što se u našem žargonu uvažio naziv
„Test intolerancije“ što je zapravo neispravno.
Jedini
ispravni način da dobijete ispravne rezultate ovakvog testiranja je da Vam se
„izvadi“ malo krvi te da se odredi (brojem) količina IGg4,sve ostalo nije
prihvatljivo niti klinički relevantno.
Danas
postoje brojne klinike,poliklinike i slične zdravstvene ustanove koje nude ovaj
način testiranja. U ponudi imaju nekoliko „paleta“ namirnica,od 88 namirnica do
mnogo većeg broja namirnica,što onda poskupljuje samu pretragu.
Ovim
tekstom sam zapravo željela upozoriti sve one koje u budućnosti planiraju
učiniti jedan od ovih testova, da se obavezno informiraju o kakvoj vrsti testa
se radi,na koji način se sprovodi te da li je završni rezultat
kvantificiran,odnosno izražen točno brojem i mjernom jedinicom,a ne samo u formi
„semafora“ (prikaz crvene, žute ,naranđaste i zelene boje). Nikako ne
preporučam činiti testove preosjetljivosti na hranu koje se nude kao
„najpovoljniji“,a testira se samo kosa ili recimo određene točke na tijelu jer
je to definitivno nepotrebno bacanje novaca,a planiranje prehrane temeljeno na
ovakvom nalazu neće dugoročno dati adekvatnog poboljšanja Vaših tegoba.
Nema komentara:
Objavi komentar