Osobe
alergične na određene namirnice su dobro upoznate s pojmom eliminaciona dijeta,što bi značilo isključivanje namirnice koja
izaziva alergijsku reakciju iz svakodnevne prehrane. Jedan od primjera
eliminacione dijete je celijakija,
gdje oboljeli isključuju namirnice koje sadrže gluten iz svoje prehrane.
Rotaciona dijeta je pak nešto
noviji pojam,iako je dijeta predstavljena davne 1934g. od strane dr. Herberta
J.Rinkela, kao pomoć oboljelima od alimentarnih (prehrambenih) intolerancija.
Tada je bilo izrazito bitno vođenje „Dnevnika prehrane“ da bi se dobio uvid u
tegobe nakon unosa određenih namirnica te povezanosti između njih.
U
današnje doba se ova dijeta preporuča i kod osoba s sindromom propusnog crijeva,
kandidijazom te kompleksom povezanim s kandidom. Umjesto „Dnevnika prehrane“ ( iako
je on još uvijek koristan „alat“ u utvrđivanju alimentarne intolerancije),
testovi koji otkrivaju alimentarne alergene olakšavaju sprovođenje rotacione
dijete. Bit same dijete je dati dovoljno vremena da se organizam „oporavi“ od
nutritivnog alergena. Četiri dana je obično dovoljno vrijeme za oporavak, iako
je bitna individualizacija ove dijete,što znači da kod nekih pojedinaca se
vremenski period može produljiti i na osam dana.
Ova
dijeta je zapravo sistem prehrane kod kojeg se konzumira biološki slična hrana
svakog prvog i četvrtog dana, što bi značilo da istu hranu možete jesti svaki
četvrti dan,a striktno izbjegavati preostale dane. Na primjer ako rižu i grašak
jedete u danu 1, ne smijete ih konzumirati dok se ciklus ne završi,što bi
značilo konzumaciju istih tek u danu 5 (kada je četverodnevni period završen).
Postoje
tri zlatna pravila rotacione dijete:
1.Jednostavnije je
bolje
-jedite
cjelovite namirnice,što bi značilo ograničavanje i izbjegavanje procesirane
hrane. Naglasak je na raznovrsnosti namirnica.
2.Ne jedite iste
namirnice između zadanog ciklusa
-ako se sprovodi četverodnevni plan
rotacije,namirnice koje jedete u Danu 1 možete jesti tek u Danu 5
3.Tijekom
rotacije,obavezno je rotirati i biološki sličnu hranu („Botaničke porodice“)
-namirnice su grupirane u botaničke porodice na temelju njihovog
biološkog podrijetla. Nužno je rotirati
i hranu podrijetlom iz iste botaničke obitelji jer imaju tendenciju stvaranja
istih alergena pa tako i istih simptoma (tegoba).
Iako
ovaj plan prehrane izgleda dosta kompleksan, pozitivne reakcije osoba koje ga
sprovode zaista su ohrabrujuće. Također treba napomenuti u važnosti čitanju
deklareacija,obzirom da se brojne namirnice mogu koristiti tijekom proizvodnje
u svrhu poboljašanja ukusa i izgleda finalnog proizvoda,a što bi moglo remetiti
četverodnveni ciklus rotacije (npr.kukuruz, soja se često koriste kao
zgušnjivači a ujedno su jedan od bitnijih alergena).
Nema komentara:
Objavi komentar