Osobe alergične ili intolerantne na određene tvari
moraju supstituirati (zamijeniti) određene namirnice podobnima prilikom
pripremanja obroka. U slijedećem tekstu pronađite nekoliko savjeta koji će Vam
koristiti J
ALTERNATIVA
(ZAMJENA) ZA JAJA
1)
SJEMENKE LANA
A)
Cjelovite lanene sjemenke: umjesto jednog
jaja koriste se 4 čajne žličice lanenih sjemenki i 80 ml vode (zakuhati na
laganoj vatri sjemenke i vodu 5-7 minuta, pustiti smjesu da se ohladi i zgusne,
propustiti kroz gazu i istisnuti tekućinu). U zamjenu za 1 jaje koristiti 50 ml
tekućine.
B)
Mljevene lanene sjemenke: umjesto jednog
jajeta koristiti 1 žlicu mljevenih sjemenki lana koje pomiješamo s 3 žlice vode
i pustimo smjesu da odstoji.
Razlika
između ove dvije metode je da prilikom korštenja mljevenih lanenih sjemenki
kolači poprimaju lagano „orašasti“ okus ,stoga se ova metoda koristi za
pripremu kolača koji u svojem sastavu
imaju neki od orašida.
Napomena:
lanene sjemnke je najbolje samljeti neposredno prije pripreme kolača, a ostatak
obvezno čuvati na hladnom i tamnom mjestu (kratki vremenski period).
2)
TOFU („SIR“ OD SOJE)
-treba izabrati svjež i mekan tofu te
ga treba kremasto izraditi štapnim mikserom ili u blenderu
-50 g tofua je alternativa 1 jajetu
(na 100 g brašna ide cca. 70 g tofua)
3)
BANANE
-zrele banane dobro izraditi štapnim
mikserom ili u blenderu
-1/4
do 1/3 pirea od banana zamjenjuje 1 jaje
Napomena: banane dugo održavaju kolač
svježim (zadržavaju vlagu). Nedostatak ove metode da će kolač uvijek imati okus
po banani!
4)MASLAC OD ORAŠIDA
-maslac od kikirikija, lješnjaka,
sezama dobro povezuje komponenti kolača,ali mu ne daje potrebnu „lakoću“.
5)PIRE OD SUHIH MARELICA
I/ILI ŠLJIVA
-suhe marelice (šljive) namočite u
vodi dok ne omekšaju te ih potom izradite štapnim mikserom ili blenderom
-1 velika žlica pirea je zamjena za 1
jaje
-idealno za čokoladne biskvite
6) OSTALE ZAMJENE ZA JAJA
-svježi kravlji sir, biljno ulje
(svježi kravlji sir daje lagane,ali kompaktne biskvite ili prhka tijesta)
Savjet: kada recept zahtjeva 1-2 jaja
(kruh i peciva),ona se mogu izostaviti i smjesa nadopuniti s 1-2 žlice obične
vode J
ALTERNATIVA (ZAMJENA) ZA PŠENIČNO
BRAŠNO
-danas na tržištu postoji dobar izbor
bezglutenskih brašna, no evo nekoliko
„alternativnih ideja“
Umjesto 1 žlice pšeničnog brašna
možete koristit:
-1 ½ čajnu žličicu kukuruznog škroba
- 1 ½
čajnu žličicu krumpirovog škroba
- 1 ½
čajnu žličicu rižinog brašna
- 2 čajne žličice kuhane tapioke
Umjesto 1 šalice pšeničnog brašna
možete koristiti:
-
½ šalice + 2 čajne žlice krumpirovog škroba
-
¾ šalice + 2 čajne žlice rižinog brašna
-
¾ šalice krupnog kukuruznog brašna
-
1 šalica finog kukuruznog brašna
ALTERNATIVNA
MLIJEKA (MLIJEKA OD ORAŠASTIH PROIZVODA I ŽITARICA)
MLIJEKO
OD ZOBI
Potrebno:
šalica
zobenih pahuljica
2
šalice vode
žlica
slada
prstohvat
soli
žlica
nerafiniranog ulja
Sastojke
samljeti u blenderu i procijediti kroz gazu.
MLIJEKO
OD SEZAMA
Potrebno:
1
šalica sezama
4
šalice vode
prstohvat
soli
žlica
slada
malo
vanilije
žličica
nerafiniranig ulja (najbolje
suncokretovo)
Sezam
mljeti sa malo vode i vanilije u blenderu,dodavati sol,ulje,zaslađivač i
ostatak vode. Dobro samljeti i procijediti kroz gazu.
MLIJEKO
OD BADEMA
Potrebno:
1
šalica badema
4
šalice hladne vode
prstohvat
soli
1
žlica nerafiniranog ulja (prema želji)
1
žlica slada
Bademe
preko noći namočiti u malo vode (ili brža varijanta,kratko prokuhati nekoliko
minuta) te prstima odstraniti ljuske. Oguljene bademe sa ostalim sastojcima
mljeti u bademu nekoliko minuta. Procijediti kroz gazu.
MLIJEKO
OD RIŽE
na
šalicu riže ide 10 šalica vode
prstohvat
soli
zaslađivača
prema želji (slad, stevija)
Kuhati
rižu sa vodom oko 35 minuta na laganoj vatri,dodati sol i zaslađivač. Kad se
smjesa ohladi,samljeti i procijediti. U slučaju da je smjesa pregusta može se
prorijediti s vodom.
TIP
& TRICKS
-ovako
pripremljena mlijeka čuvaju se u hladnjaku od 2-5 dana („najkvarljivije“ je
mlijeko od riže)
-nakon
što procijediti mlijeko od badema, ostatak badema („kruta tvar“) ostavite da se
posuši na prostirci te ga kasnije koristite kao brašno od badema za pripremu
kolača
-na
isti način možete pripremiti i mlijeko od lješnjaka, badema, makadamije…
Jako korisni savjeti! Upravo danas sam pronašla recept na http://www.mindbodygreen.com za kolač s bundevom gdje se spominje kombinacija sjemenke lana i voda (flaxseed egg).
OdgovoriIzbrišiHvala Helena!
OdgovoriIzbrišiOpćenito na stranici "Mind, body, green" se može pronaći puno korisnih savjeta :)