O čemu se zapravo
radi?
FODMAP
dijeta zapravo je dijeta s manjim udjelom osmotski aktivnih tvari (tvari koje
„navlače“ vodu u probavni sustav,prvenstveno crijeva). Najčešće se radi o
namirnicama koje se ne „upijaju“
dovoljno kroz crijevne resice te bivaju fermentirane od strane bakterija u
našim crijevima i tako postanu osmotski aktivne.
Naziv
dijete vuče korijene u engleskom govornom području a znači : F-fermentable (fermentirajući); O-oligosaccharides (oligosaharidi); D-disaccharides (disaharidi); M-monosaccharides (monosahardidi); A-and (i); P-polyols (polioli).
Najčešći
FODMP-ovi u prehrani su: fruktoza ( voće, med…), laktoza (mlijeko i mliječni
proizvodi),fruktani,inulin (pšenica, kapula,luk,korijen cikorije…), galaktani
(grašak,leća, mahunarke tipa grah, soja…), polioli ( zaslađivači koji sadrže
sorbitol, manitol, xylitol, voće tipa avokado,trešnje, marelice,breskve,kruške,
šljive…)
Slijedi
popis dozvoljenih i zabranjenih namirnica kod sprovođenja dijete s manjim
udjelom FODMAP-ova.
MESO,RIBA I JAJA- dozvoljeno je svježe
ili duboko zamrznuto
MLIJEKO I MLIJEČNI
PROIZVODI-dozvoljeni
su proizvodi bez laktoze (imaju oznaku „lactose free“) te manje količine (do
6g) sireva tipa parmezan, brie. Sve ostalo izbjegavamo.
ALTERNATIVE MLIJEKU- mlijeka od
orašastih plodova (bademovo,lješnjakovo), mlijeko od riže su dozvoljena. Izbjegava se kokosovo mlijeko.
ŽITARICE- dozvoljene su sve
žitarice bez glutena te njihovi proizvodi.
Zabranjeni su proizvodi od pšenice,ječma,raži i zobi te korijen cikorije
VOĆE- banane, dinja,
grožđe, grejp,kiwi,kumquat, limun i limeta,mandarina,naranča, ananas i
bobičasto voće su dozvoljeni. Izbjegavati:
avokado,jabuke,jabučni sok, datulje, marelice, konzervirano i suho
voće,smokve,mango, breskve,kruške,papaja,šljive,lubenica.
POVRĆE-dozvoljeno je
krastavac, mrkva,celer, patliđan,salata, zeleno lisnato povrće,bundeva,krompir,tikvica,rajčica.
Izbjegavati: artičoke,
šparoge,brokula,kupus,karfiol,zeleni grah, grašak,gljive.
SJEMENKE I SL- bučine,
suncokretove sjemenke, bademi,lješnjaci,indijski oraščić,makadamija su
dozvoljeni. Izbjegavati:
grah,slanutak,pistachio,soja
ZAČINI- dozvoljeni su
začini spremljeni od začinskog bilja, lan,masline, margarin,maslac,
papar,sol,senf,ocat,sve vrste ulja, aceto balsamico. Izbjegavati:agavin sirup,kokos,med,sirupi s visokim udjelom
fruktoze, umjetni zaslađivači (sorbitol,manitol,xylitol-najčešće u žvakaćim
gumama).
Ova
dijeta,odnosno režim prehrane, je predložen kao pomoć pri ublažavnju simptoma
kod osoba s sindromom nadražajnog crijeva (iritbailni kolon), no također se
preporučuje osobama s učestalim nadimanjem,flatulencijom i bolovima u trbuhu.
Preporuča se sprovođenje dijete tijekom nekoliko tjedana (4-6 tjedana) nakon
čega postepeno počinjemo s uvođenjem jedne od „zabranjenih“ namirnice te
pratimo pojavu simptoma. Ukoliko se simptomi pojave,treba namirnicu isključiti
iz prehrane. Također treba napomenuti,da se brojne „zabranjene“ namirnice kriju
u nekim od već komercijalno pripremljenih proizvoda, stoga se preporuča
temeljito čitanje prehrambenih deklaracija na pozadini proizvoda!
Nema komentara:
Objavi komentar