nedjelja, 1. ožujka 2015.

Opasnost viška fruktoze u svakodnevnoj prehrani



Posljednjih šest generacija doživjelo je drastičnu promjenu u prehrani- pojavio se golem višak šećera! Antropolozi naglašavaju da je više od 150.000 ljudskih generacija živjelo bez jednostavnih šećera u prehrani,što nažalost više nije tako. Od prehrane siromašne šećerima došlo se do prehrane s pretjeranim količinama šećera- kolači,bomboni,sladoled, sokovi,umaci,slatka gazirana pića,različiti slatkiši i brojni drugi slatki proizvodi. Posljedice ove promjene više su nego očite-srčanožilne bolesti, pretilost,arterijska hipertenzija,metabolički sindrom,šećerna bolest tip 2 i bolesti bubrega su jedne od učestalih kroničnih nezaraznih bolesti sadašnjice.
Izobilje šećera u bezalkoholnim gaziranim napitcima,voćnim sokovima i sportskim sokovima,a skriveno je i u prerađenoj hrani: kolačima,sladoledu,umacima,sirnim namazima,kečapu…
Glukoza i fruktoza su monosaharidi,odnosno jednostavni šećeri. Glukoza je grožđani i krvni šećer,obilno prisutan u medu te ljudskoj krvi i tkivima.Naziva se i dekstroza. S druge strane, fruktoza je voćni šećer;nalazi se u  mnogo voća i povrća,a u medu je jednak omjer glukoze i fruktoze. Za razliku od glukoze, fruktoza je mnogo slađa  i lakše se topi u vodi,što joj daje prednost u prehrambenoj industriji. Jednostavni šećeri se mogu kombinirati u kompleksniji šećer disaharid saharozu,običan šećer, koji se sastoji od  jednakih količina glukoze i fruktoze. Alkoholna pića sadrže etanol koji nije šećer,ali u pivu i vinu postoji ostatni šećer. Metabolizam fruktoze i alkohola je sličan i na kraju dovodi do stvaranja istog produkta-masti.
Med ima 50 % fruktoze i isto toliko glukoze,kompletno je prirodan „produkt“,s korisnim učincima kada se uzima u umjerenim količinama. Iz lista južnoameričke biljek stevije se dobiva sladilo istog imena,koje je u potpunosti sigutno u prirodnom obliku.

                                                   



Problem fruktoze

U povrću i voću,fruktoza je „pomiješana“s vitaminima,mineralima,polilfenolima,vlaknima i antioksidansima,što ublažuje negativan metabolički učinak fruktoze. Problem s voćnim sokovima je u tome što se prodaju kao „zdravi“a u biti su vlakna i nutrijenti odstranjeni pa su male nutritivne vrijednosti,a fruktoza koja je ostala se metabolizira u jetri.

Fruktoza je u velikim količinama opasna jer:
-tijelo probavlja fruktozu drugačije od glukoze.Opterećenje fruktozom ide preko jetre,stvaraju se trigliceridi („loše“ masnoće)
-negativno utječe na signalizaciju sitosti,za razliku od glukoze,što je povezano s porastom tjelesne težine
-sve je više činjenica koje upućuju na to da prekomjerno opterećenje fruktozom izaziva inzulinsku rezistenciju i dijabetes tip 2

Konzumiranje fruktoze gore je od konzumiranja masti jer ona podiže razinu urične kiseline u krvi,a koja snižava razinu dušikovog oksida ( prirodan vazodilatator,širi krvne žile) i podiže razinu angiotenzina (suzuje krne žile) što dovodi do kontrakcije glatkih stanica krvnih žila i povišenja krvnog tlaka. Povišena količina urične kiseline izaziva i blagu kroničnu upalu te giht.

Preporuke
I  na kraju, nakon što smo upoznali opasnosti fruktoze,slijedi nekoliko preporuka kako izbjeći dodanu potrošnju običnog šećera i posebno,fruktoze:
-izbjegavati upotrebu svih slatkih pića te koristiti vodu,voćne i biljne čajeve (posebno zeleni čaj)
-pažljivo čitati prehrambene deklaracije i izbjegavati svaki proizvod koji sadrži kukuruni sirup ili fruktozu
-smanjiti ukupnu potrošnju običnog šećera
-upotrebljavati prirodne zaslađivače,npr.steviju


                                               




                                              

2 komentara:

  1. Odgovori
    1. Hvala Sanja, nastojim barem pisanom riječi "probuditi" svijesnost da je prehrana zaista bitan faktor za naše zdravlje!

      Izbriši