Posljednjih
šest generacija doživjelo je drastičnu promjenu u prehrani- pojavio se golem
višak šećera! Antropolozi naglašavaju da je više od 150.000 ljudskih generacija
živjelo bez jednostavnih šećera u prehrani,što nažalost više nije tako. Od
prehrane siromašne šećerima došlo se do prehrane s pretjeranim količinama
šećera- kolači,bomboni,sladoled, sokovi,umaci,slatka gazirana pića,različiti
slatkiši i brojni drugi slatki proizvodi. Posljedice ove promjene više su nego
očite-srčanožilne bolesti, pretilost,arterijska hipertenzija,metabolički
sindrom,šećerna bolest tip 2 i bolesti bubrega su jedne od učestalih kroničnih
nezaraznih bolesti sadašnjice.
Izobilje
šećera u bezalkoholnim gaziranim napitcima,voćnim sokovima i sportskim
sokovima,a skriveno je i u prerađenoj hrani: kolačima,sladoledu,umacima,sirnim
namazima,kečapu…
Glukoza
i fruktoza su monosaharidi,odnosno jednostavni šećeri. Glukoza je grožđani i
krvni šećer,obilno prisutan u medu te ljudskoj krvi i tkivima.Naziva se i
dekstroza. S druge strane, fruktoza je voćni šećer;nalazi se u mnogo voća i povrća,a u medu je jednak omjer
glukoze i fruktoze. Za razliku od glukoze, fruktoza je mnogo slađa i lakše se topi u vodi,što joj daje prednost
u prehrambenoj industriji. Jednostavni šećeri se mogu kombinirati u
kompleksniji šećer disaharid saharozu,običan šećer, koji se sastoji od jednakih količina glukoze i fruktoze.
Alkoholna pića sadrže etanol koji nije šećer,ali u pivu i vinu postoji ostatni
šećer. Metabolizam fruktoze i alkohola je sličan i na kraju dovodi do stvaranja
istog produkta-masti.
Med
ima 50 % fruktoze i isto toliko glukoze,kompletno je prirodan „produkt“,s korisnim
učincima kada se uzima u umjerenim količinama. Iz lista južnoameričke biljek
stevije se dobiva sladilo istog imena,koje je u potpunosti sigutno u prirodnom
obliku.
Problem fruktoze
U
povrću i voću,fruktoza je „pomiješana“s vitaminima,mineralima,polilfenolima,vlaknima
i antioksidansima,što ublažuje negativan metabolički učinak fruktoze. Problem s
voćnim sokovima je u tome što se prodaju kao „zdravi“a u biti su vlakna i
nutrijenti odstranjeni pa su male nutritivne vrijednosti,a fruktoza koja je
ostala se metabolizira u jetri.
Fruktoza je u
velikim količinama opasna jer:
-tijelo
probavlja fruktozu drugačije od glukoze.Opterećenje fruktozom ide preko
jetre,stvaraju se trigliceridi („loše“ masnoće)
-negativno
utječe na signalizaciju sitosti,za razliku od glukoze,što je povezano s
porastom tjelesne težine
-sve
je više činjenica koje upućuju na to da prekomjerno opterećenje fruktozom
izaziva inzulinsku rezistenciju i dijabetes tip 2
Konzumiranje
fruktoze gore je od konzumiranja masti jer ona podiže razinu urične kiseline u
krvi,a koja snižava razinu dušikovog oksida ( prirodan vazodilatator,širi krvne
žile) i podiže razinu angiotenzina (suzuje krne žile) što dovodi do kontrakcije
glatkih stanica krvnih žila i povišenja krvnog tlaka. Povišena količina urične kiseline
izaziva i blagu kroničnu upalu te giht.
Preporuke
I na kraju, nakon što smo upoznali opasnosti
fruktoze,slijedi nekoliko preporuka kako izbjeći dodanu potrošnju običnog
šećera i posebno,fruktoze:
-izbjegavati
upotrebu svih slatkih pića te koristiti vodu,voćne i biljne čajeve (posebno
zeleni čaj)
-pažljivo
čitati prehrambene deklaracije i izbjegavati svaki proizvod koji sadrži
kukuruni sirup ili fruktozu
-smanjiti
ukupnu potrošnju običnog šećera
-upotrebljavati
prirodne zaslađivače,npr.steviju
Bravo, opet nešto vrlo korisno
OdgovoriIzbrišiHvala Sanja, nastojim barem pisanom riječi "probuditi" svijesnost da je prehrana zaista bitan faktor za naše zdravlje!
Izbriši