O čemu
se radi?
Histamin
je jedan kemijski spoj ( biogeni amin) koji
se nalazi u određenim namirnicama, također isti taj histamin odpuštaju naše
stanice (točnije mastociti) tijekom alergijskih reakcija. Većina ljudi
posjeduje u crijevima enzim nazivom
diamin oksidaza koji razgađuje histamin
tijekom „probavljanja „ hrane bogatom histaminom. No, određeni broj
ljudi nažalost nema ovaj enzim zbog čega dolazi do intolerancije na
histamin,odnosno pojave simptoma sličnim onima kod „klasične“ alergije-
glavobolje, osip,svrbež,proljev,povraćanje ili bol u trbuhu. Obzirom da ,kao i
kod drugih intolerancija, niti u ovom slučaju ne dolazi do aktivacije
imunološkog sustava, alergološko testiranje će biti negativno. Baš zbog toga se
ponekad u narodu ova intolerancija zna nazivati „pseudoalergijom“.
Namirnice
bogate histaminom
Količina histamina u namirnicama ovisi o procesu „dozrijevanja“
i stupnju svježine. Što se namirnice
duže čuvaju i dozrijevaju, to će biti i obilniji sadržaj histamina u njima te
će i poteškoće za osobe intolerantne na histamin biti izraženije.Npr. svježe
meso ne sadrži ili sadrži vrlo malo histamina.No,kad se meso duže
prerađuje,procesi „dozrijevanja“ dovode do nakupljanja biogenih amina. Isto
vrijedi i za ribu.Svježa riba ne sadrži,ili sadrži vrlo malo histamina,ali
stajanjem na temperaturama iznad 4°C,dolazi do razgradnje aminokiseline
histidin (kojom riba obiluje) u histamin. Daljnja prerada, koja uključuje
soljenje, dimljenje, sušenje,mariniranje i konzerviranje može povećati količinu
histamina.
Namirnice
bogate histaminom i drugim biogenim aminima:
-Šampanjac,
vino,pivo,drugi fermentirani napitci te gazirani napitci tipa „Coca –Cola“)
-ocat i
sve što sadrži ocat (gotovi začini tzv. „dressing“),ukiseljeno povrće;ketchup,majoneza,senf
-tofu i
soja umak
-sirevi
( i parmezan)
-kobasice
i drugo prerađeno meso (salama i drugi suhomesnati proizvodi)
-gljive
-konzervirana,dimljena
i sušena riba
-gotove
salate
-konzervirano
povrće
-suho
voće, sjemenke i orašasti plodovi
-kvasac
-čokolada,
kakao
-kiseli
kupus
-određeno
povrće: patlidžan, gljive
Određene
namirnice ,koje su inače niskog sadržaja histamina, mogu stimulirati „otpuštanje“
histamina iz mastocita. Inkriminirane namirnice su:
-Banane,rajčice,jagode
-kikiriki,
bjelanjak,čokolada
-bundeva,
špinat,avokado
-papaja,
kiwi,ananas,mango
-maline,
citrusi,
Određene
namirnice „blokiraju“ djelovanje diamino oksidaze:
-crni i
zeleni čaj
-mate
čaj
-energetski
napitci
Namirnice
koje sadrže ostale biogene amine koju mogu izazivati reakcije:
-Tiramin
sadrže: grah,pivo,sir (camembert), kvasac,patlidžan,,mlijeko u prahu, citrusi,
kiseli kupus,soja, vino,jogurt
-Dopamin
sadrže: avokado, banane, grah
-Serotonin
sadrže: avokado, banana, kiwi,papaja, ananas,šljive,rajčice,orasi
-Fenilalanin
sadrže: žuti sirevi, kremaste torte, čokolade,kokos,gljive,crno vino
-Triptamin
sadrže:sirevi,rajčica
Nema komentara:
Objavi komentar