Alergijska
reakcija na određene namirnice se manifestira simptomima (tegobama) neposredno
prije konzumiranja,tijekom konzumiranja te nakon konzumiranja određene
namirnice ili sastojka namirnice na koji je određeni pojedinac alergičan,odnosno
koja dovodi do promptne aktivacije imunološkog odgovora. U stvarnosti, „pravih“
alergijskih reakcija (kada dolazi do aktivacije imunološkog sustava) nema puno.
Češće se javljaju simptomi (tegobe) koje
nisu povezane s imunološkim sustavom, već su uzrokovane preosjetljivošću na
određeni sastojak namirnice ili
alimentarnom intolerancijom (za one koje žele obnoviti svoje znanje o
razlikovanju ovih reakcijama,preporučujem pročitati moje ranije tekstove).
Alergije na hranu ( nutritivne alergije) se najčešće klasificiraju kao IgE posredovane (npr.anafilaksija zbog alergije. na kikiriki) ili ne IgE posredovana ( npr. celijakija ,kada druge imunološke stanice sudjeluju u imunološkom odgovoru)
Tijekom alergijske reakcije na određenu namirnicu, dolazi do „uzbune“ imunološkog sustava,kada isti dotičnu namirnicu prepoznaje kao nešto strano organizmu te započne stvaranje imunoglobulina klase E (IgE) koji imaju zadaću da „napadnu“ dotično „strano tijelo“.Slijedeći puta pri konzumaciji te dotične namirnice,ti specifični IgE se vežu za namirnicu i započinju alergijsku reakciju oslobađanja upalnih medijatora koji izazivaju alergijsku reakciju.
Alergije na hranu ( nutritivne alergije) se najčešće klasificiraju kao IgE posredovane (npr.anafilaksija zbog alergije. na kikiriki) ili ne IgE posredovana ( npr. celijakija ,kada druge imunološke stanice sudjeluju u imunološkom odgovoru)
Tijekom alergijske reakcije na određenu namirnicu, dolazi do „uzbune“ imunološkog sustava,kada isti dotičnu namirnicu prepoznaje kao nešto strano organizmu te započne stvaranje imunoglobulina klase E (IgE) koji imaju zadaću da „napadnu“ dotično „strano tijelo“.Slijedeći puta pri konzumaciji te dotične namirnice,ti specifični IgE se vežu za namirnicu i započinju alergijsku reakciju oslobađanja upalnih medijatora koji izazivaju alergijsku reakciju.
Incidencija
alergijskih reakcija na hranu je rijetka pojava,i izraženija je u djece. Alergijske
reakcije IgE posredovane su slijedeće: anafilaksija (35 %), pogoršanje
atopijskog dermatitisa u djece (37 %), urtikarija i angioedem (20 %) te
pogoršanje simptoma astme u djece ( 5%). Također su mogući i slijedeći
simptomi: svrbež područja oko usta,
različite manifestacije od strane gastrointestinalnog trakta, simptomi tipa
curenje iz nosa.
Simptomi alergija u djetinjstvu mogu bit izraziti, no oni najčešće nestaju tijekom rasta. Mnoga djeca sa različitim alergijama na hranu u ranom djetinjstvu,kasnije ne ispoljavaju te simptome.Najčešće se radi o alergijama na mlijeko i mliječne proizvode, jaja,pšenicu i soju, dok alergije na kikiriki, orašaste plodove i morske plodove rijetko isčeznu.Prije ponovnog uvođenja dotičnih alergena u prehranu preporuča se ponovit alergološko testiranje.
Najčešći izvori nutritivnih alergija
1. Kravlje
mlijeko: jedna od
najčešćih alergija u dječjoj dobi koja regredira tijekom rasta je upravo na
sastojke kravljeg mlijeka .Kravlje mlijeko sadrži više od 20 proteina i to 80 %
kazein i 20 % ne kazeinskih proteina, beta –laktoglobulina,alfa –laktalbumina,
kravljeg imunoglobulina i serumskih albumina. Pasterizacija ne denaturira ove
proteine.
Prema znanstvenicima, kozje mlijeko nije dobra alternativa kravljem mlijeku jer sadrži slične alergne kravljem mlijeku i može izazvati alergijske reakcije u predisponiranih pojedinaca. S druge strane, hidrolizati proteina bi mogli biti dobra alternativa, obzirom da sadrže proteine koji su „pocijepkani“ i stoga ne bi trebali izazivati alergijske reakcije. Preporučena zamjena za kravlje mlijeko je sojino mlijeko, no i ono u određenih pojedinaca (djeca) može izazvati alergijske rekacije,stoga treba pripaziti kod korištenja istog.
Prema znanstvenicima, kozje mlijeko nije dobra alternativa kravljem mlijeku jer sadrži slične alergne kravljem mlijeku i može izazvati alergijske reakcije u predisponiranih pojedinaca. S druge strane, hidrolizati proteina bi mogli biti dobra alternativa, obzirom da sadrže proteine koji su „pocijepkani“ i stoga ne bi trebali izazivati alergijske reakcije. Preporučena zamjena za kravlje mlijeko je sojino mlijeko, no i ono u određenih pojedinaca (djeca) može izazvati alergijske rekacije,stoga treba pripaziti kod korištenja istog.
2. Kokošja
jaja: bjelanjak
jajeta sadrži 23 glikoproteina,od čega ovomukoid, ovalbumin i ovotransferin.
Žutanjak jajeta je manje“ alergeniji“ od bjelanjka. Termički obrađena jaja ( i
proizvodi koji ih sadrže) mogu se tolerirati u manjim količinama.
3. Kikiriki: Kikiriki je jedan od najčešćih
uzroka alergijskih reakcija u „ne –dječjoj“ populaciji. Iako se ranije mislilo da je „svaka“alergija na kikiriki doživotna
alergija, nekoliko studija je pokazalo da 20 % djece, koja su u djetinjstvu
pokazivala simptome alergije na kikiriki, u starijoj dobi više nisu ispoljavali
alergijske reakcije na kikiriki.
4. Soja: također jedna od namirnica koja izaziva
alergijsku reakciju ( u Americi su zabilježene brojne alergijske reakcije na
soju). Obzirom da se soja dodaje u brojne prehrambene prerađevine i namirnice,
ponekad je izbjegavanje soje izrazito teško. Studije su pokazale da alergičari
mogu bezbrižno konzumirati rafinirano
sojino ulje
(naglasak na rafinirano, što znači NE hladno prešano).
5. Orašasti
plodovi:
podrazumijeva orahe, bademe,kesten, indijske i brazilske oraščiće, lješnjake i
pistachiju. Orašasti plodovi izazivaju
0, 6 % od svih alergijskih
reakcija.Ponekad, kod iste osobe, može
biti prisutna i alergija na sve orašaste plodove,a ne samo na jedan. Pokazalo
se da osobe koje su alergične na orašaste plodove mogu tolerirati kikiriki i
obrnuto. Zabilježeno je nekoliko
slučajeva kada kod istog pojedinac postoji alergija na orašaste plodove i
kikiriki.
Napomena: Indijski
oraščić je zapravo sjeme biljke Myristica fagrans i sigurno je za korištenje.
6. Riba: Izrazito su česte alergijske
reakcije na ribu i školjkaše, ponekad sa jako teškim simptomima. Kod
preosjetljivih osoba, nije nužno da konzumiraju ribu, dovoljno je da budu u
kontaktu s ribom kako bi se izazvala alergijska reakcija. Također treba pripaziti na popratnu
kontaminaciju ribom i proizvodima od ribe
( uključeni školjkaši)
.
8. Alergija
na pšenicu i celijakija: Alergija na pšenicu je IgE posredovan tip alergijske reakcije, dok
celijakija nije IgE posredovana doživotna autoimuna bolest, zbog čega se radi o dva različita entiteta.
Osobe
oboljele od celijakije moraju doživotno izbjegavati gluten iz glutenskih
namirnica te paziti na popratnu kontaminaciju glutenom.
Osobe koje
su alergične na pšenicu moraju izbjegavati samo pšenicu. Većina djece koja su
alergična na pšenicu „izgube“ ovu alergiju u starijoj dobi.
Pravilna prehrana jako pomaže kod bilo kakvih preosjetljivosti na neke namirnice. Najteže je držati se pravila i ne jesti nešto što jako volite. Ja primjerice jako volim nezdravu i brzu hranu, nemam nikakve alergije ali od nje mi lice bude nečisto, brzo se debljam i osjećam se tromo. Više puta sam prelazila na zdravu prehrnu i stvarno brzo se počnem osjećati bolje, ali teško je odvići se loših navika. :D
OdgovoriIzbrišiApsolutno se slazem s Vama.ponekad,ma koliko znali da nam nesto steti,nastavljamo s takvom losom navikom.Uvijek za primjer "discipline nad sobom" volim istaknuti osobe oboljele od bolesti tipa secerna bolest,celijakija ili fenilketonurija gdje je prehrana okosnica lijecenja (u slucaju zadnje dvije bolesti i jedini lijek) koje zaista paze sto jedu.Vecina danasnjih bolesti tipa povisen krvni tlak,hiperlipoproteinemija (povisene masnoce u krvi) i mnoge druge su zapravo uvjetovane nezdravom prehranom (ako iskljucimo genetiku i stres).Mnogo truda se ulaze kako bi se stavio naglasak na zdravu prehranu,ali jednostavno,ako nam nesto ne skodi kratkorocno,zaboravljamo na cinjenicu da bi moglo stetiti dugorocno ;)
OdgovoriIzbriši