nedjelja, 12. travnja 2015.

Proljetno „čišćenje“ organizma



Prve dane proljeća najbolje je iskoristiti za“pospremanje“ organizma. Organ kojemu se najviše pažnje posvećuje u proljeće je jetra.
Prema TCM (tradicionalnoj kineskoj medicini) emocije i fizičko zdravlje su usko povezane i predstavljaju kontinuum. Svaki organ je povezan s određenim emocionalnim i fizičkim stanjem.
Jetra je jedan od važnijih organa u TCM, omogućuje normalno kretanje energije (Qi) čiji poremećaj se može odraziti i na druge organe.
Kada je sposobnost jetre da „sprovede“ Qi (energiju) kroz cijelo tijelo poremećena zbog stresa ili stila života dolazi do stagnacije ili hiperaktivnosti energije što „šteti“ preostalim organima tijela (pluća, želudac, slezena) što se manifestira nizom promjena (poremećaja) na emotivnom stanju ili promjena fizičkog stanja (dobro nam je poznata stara izreka iz „naših krajeva“- „Ide mi na jetra!“) Najčešća emotivna i fizička stanja koja se povezuju s „poremećajem“ energije jetre su:

-apatija,bezvoljnost,anksioznost, česti „napadi“ bijesa
-sindrom nadražajnog crijeva
-glavobolje,migrene
-alergijske bolesti (astma,alergijski rinitisi,kožne alergije)
-česte dišne infekcije
-kožne bolesti
-povišen kolesterol
-reumatski artritis, artroze,poliartritisi

Za detoksikaciju jetre trebaju Vam tri saveznika: volja, modifikacija jelovnika (prehrane) i biljke.

1.VOLJA
Moj konstantni moto je „Možeš,ako misliš da možeš!“

2. MODIFIKACIJA PREHRANE
Modifikacija jelovnika je obično individualizirana,odnosno nužna je prilagodba pojedincu, no ukoliko nemate „pri ruci“ stručnu osobu koja će Vam izraditi detaljan detoksikacijski plan prehrane, pridržavajte se slijedećih (jednostavnih pravila) prehrane:

Izbjegavajte tijekom perioda detoksikacije:
--alkohol,komercijalne sokove i gazirana pića
-kava
-šećer
-namirnice koje sadrže transmasne kiseline
-rafinirane namirnice
-ugljikohidrate koji sadrže pšenicu
-mlijeko i mliječne proizvode
-riblje proizvode nesigurnog podrijetla (moguća kontaminacija živom)


Izaberite slijedeće namirnice:
-integralne žitarice (posebno one koje ne sadrže pšenični gluten)
-povrće (iz provjerenog uzgoja)
-voće i voćne sokove u vlastitoj pripremi (iz provjerenog uzgoja)
-mahunarke
-orašide i mlijeko dobiveno od orašida
-nezaslađeni čaj i filtriranu vodu

3.BILJKE KOJE KORISTIMO ZA DETOKSIKACIJU JETRE
-artičoka (Cynara scolimus)
-čičak (Arctium lappa)
-maslačak (korijen) (Taraxacum officinale)
-crna rotkva (Raphanus sativus)
-sikavica (Silybum marianum)

Koristiti ih možete na dva načina:
A) Kao SIPF ili EPS preparate (artičoka, čičak, crna rotkva)
-preparati biljaka dobivenim ovim postupkom (ekstrakcija iz „sviježe biljke“ posebnim postupcima ) osobito preporučam jer su izrazito efikasni, korištenje je brzo i jednostavno (najčešće 2 puta dnevno po 5ml-prilikom kupovine dobijete i pipetu kao „mjerač“. Jedina „zapreka“ je financijska strana,jer su ovakvi proizvodi nešto skuplji.
B) Dekokt (korijen maslačka i/ili čička)
  -kuhanjem 1-2 jušne žlice u 2,5 dcl vode tijekom desetak minuta. Procijediti i popiti 30 min.prije obroka (2-3x dnevno)- idealno za one koji imaju „viška“ slobodnog vremena i mogu si priuštiti svježe pripremljeni dekokt!

Naravno, moram naglasiti, prije korištenja biljnih preparata u svrhu detoksikacije jetre,obavezno se konzultirajte s farmaceutom ili liječnikom koji je educiran u pogledu fitoaromaterapije. Nikako nemojte samovoljno i „na vlastitu ruku“ koristit biljke ukoliko bolujete od kroničnih bolesti jetre, imate žučne kamence ili koristite svakodnevno lijekove u sklopu liječenja kronične bolesti (pogotovo lijekovi „protiv zgrušavanja krvi“ tipa varfarin; citostatici i dr).

Da, kura traju 2- 4 tjedna!


                           


Nema komentara:

Objavi komentar