Prije
nekoliko dana čitala sam raspravu o tome što je zdravije, lanene sjemenke ili
chia sjemenke. Moram priznati da sam malo ostala zatečena,jer koliko sam čitala
o dobrobiti i jednih i drugih,zapravo nikada o „pravim“ brojkama,odnosno o
brojčanim nutrijentima iz ove dvije namirnice nikada nisam mislila. Zbog toga
odlučih napraviti malo istraživanje,koje dijelim s Vama.
LAN (100 g)
|
CHIA
(100g)
|
|
KALORIJE
|
534 kcal
|
472 kcal
|
ANTIOKSIDANSI
|
Bez značajnijih. Brzo se kvari,čuvati na suhom i tamnom mjestu.
|
Velika količina
|
Vlakna
|
27,3 g
|
38 g
|
Masnoće
|
Sadrži oko 42,2 g masti,od čega najviše omega-3 masne kiseline (28,7 g).
|
Sadrži oko 27 g masnoća od čega najviše omega-3 masnih kiselina (10,5 g).
|
Lignani
|
Visoka koncentracija ovih fitokemikalija (korisno za
prevenciju novotvorina prostate i dojke)
|
Nešto manja količina ovih fitokemikalija
|
Protein
|
18,3 g
|
17 g
|
Kalcij
|
255mg
|
529mg
|
Fosfor
|
642mg
|
604mg
|
Bakar
|
1,2mg
|
1,6mg
|
Kako jesti?
|
Samljeti prije upotrebe.
Najbolja opcija koristiti svježe (manja količina antioksidansa) ili čuvati u
hladnjaku.
|
Bez posebnih naputaka
|
Kao
što iz navedenog možemo zaključiti,obije namirnice imaju nešto za što bismo
mogli reći „pro“ i „contra“. Već su stari Azteci i Maye koristile chia
sjemenke,pa mislim da bi im i mogli dati priliku. Nažalost, samo nekoliko
istraživanja,koja bi dokazala korisnost
na zdravlje ovih namirnica je učinjeno „ in vivo“ . Ona su pokazala dobrobit
sjemenki lana i chia sjemenki u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, šećerne
bolesti i metaboličkog sindroma, prvenstveno zbog povoljnog profila masnih
kiselina (omega 3 masne kiseline). Osim toga, preporučuje se njihovo korištenje
kao prevencija novotvorina dojki i prostate (mada ovo nije do sada znanstveno
potvrđeno) te zbog prisustva vlakana u regulaciji probave (prednost dajemo chia
sjemenkama).
Kod
odabira chia sjemenki preporuča se koristiti one koje su crne ili bijele
boje,dok one crvenkaste boje navodno nemaju značajnijih nutritivnih vrijednosti.
Chia se može koristiti bez prvobitne pripreme,dodati u jogurt, smoothie ili se
pak koristi kod pripreme obroka kada se ovisno o receptu namače u vodi (također
je izvrstan puding od chia sjemenki, za one koji nisu,obavezno morate
probati!). S druge strane,sjemenke lana, se zbog niskog udjela
antioksidanasa,preporuča neposredno prije upotrebe samljeti i potom dodati u
sok, jogurt, smoothie,i obavezno ga čuvati na tamnom mjestu te u frižideru. Lan
se također koristi kod pripreme kolača i kruha.
Obije
namirnice ne sadrže gluten,pa se preporučuju osobama koje se pridržavaju
bezglutenskog režima prehrane, no moram napomenuti da osobe oboljele od celijakije
moraju obratiti pažnju na deklarirane „gluten free“ chia i lanene sjemenke.
Izvor:
NutritionData
gdje kupite chia sjemenke i lan da su deklarirani gf? hvala
OdgovoriIzbrišiObično u Italji,mada možete pronaći na web.shopovima tipa iHerb ili Vitacost. Također možete pogledati ponuda u web shopu www.green.hr. Proslijeđujem link
OdgovoriIzbrišihttp://www.green.hr/index.php/bez-glutena
Bas sam nesto razmisljala oko tih sjemenkii koje se brzo kvare. Uglvnom oko lana je to opasno... Ja ga kupujemu rinfuzi. Dakle, zena ima vrecu i da mi koliko ja zelim. Sada, moje pitanje je kako uopce znati koliko dugo je taj lan uopce okolo i koliko ga cesto kupuju. Zabrinjava me to jer u svim clancima nailazim na upozorenje o oksidaciji lana. Kako uopce znati da je oksidirao?
OdgovoriIzbriši