utorak, 6. siječnja 2015.

Chia vs lan




Prije nekoliko dana čitala sam raspravu o tome što je zdravije, lanene sjemenke ili chia sjemenke. Moram priznati da sam malo ostala zatečena,jer koliko sam čitala o dobrobiti i jednih i drugih,zapravo nikada o „pravim“ brojkama,odnosno o brojčanim nutrijentima iz ove dvije namirnice nikada nisam mislila. Zbog toga odlučih napraviti malo istraživanje,koje dijelim s Vama.


LAN (100 g)
CHIA (100g)
KALORIJE
 534 kcal
 472 kcal
ANTIOKSIDANSI  
  Bez značajnijih. Brzo se kvari,čuvati na suhom i tamnom mjestu.
Velika količina
Vlakna
27,3 g
 38 g
Masnoće
Sadrži oko 42,2 g masti,od čega najviše omega-3 masne kiseline (28,7 g).
Sadrži oko 27 g masnoća od čega najviše  omega-3 masnih kiselina (10,5 g).
Lignani
Visoka koncentracija ovih fitokemikalija (korisno za prevenciju novotvorina prostate i dojke)
Nešto manja količina ovih fitokemikalija
Protein
 18,3 g
 17 g
Kalcij
 255mg
 529mg
Fosfor
 642mg
 604mg
Bakar
1,2mg
 1,6mg
Kako jesti?
Samljeti prije upotrebe. Najbolja opcija koristiti svježe (manja količina antioksidansa) ili čuvati u hladnjaku.
Bez posebnih naputaka
Kao što iz navedenog možemo zaključiti,obije namirnice imaju nešto za što bismo mogli reći „pro“ i „contra“. Već su stari Azteci i Maye koristile chia sjemenke,pa mislim da bi im i mogli dati priliku. Nažalost, samo nekoliko istraživanja,koja bi  dokazala korisnost na zdravlje ovih namirnica je učinjeno „ in vivo“ . Ona su pokazala dobrobit sjemenki lana i chia sjemenki u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, šećerne bolesti i metaboličkog sindroma, prvenstveno zbog povoljnog profila masnih kiselina (omega 3 masne kiseline). Osim toga, preporučuje se njihovo korištenje kao prevencija novotvorina dojki i prostate (mada ovo nije do sada znanstveno potvrđeno) te zbog prisustva vlakana u regulaciji probave (prednost dajemo chia sjemenkama).
Kod odabira chia sjemenki preporuča se koristiti one koje su crne ili bijele boje,dok one crvenkaste boje navodno nemaju značajnijih nutritivnih vrijednosti. Chia se može koristiti bez prvobitne pripreme,dodati u jogurt, smoothie ili se pak koristi kod pripreme obroka kada se ovisno o receptu namače u vodi (također je izvrstan puding od chia sjemenki, za one koji nisu,obavezno morate probati!). S druge strane,sjemenke lana, se zbog niskog udjela antioksidanasa,preporuča neposredno prije upotrebe samljeti i potom dodati u sok, jogurt, smoothie,i obavezno ga čuvati na tamnom mjestu te u frižideru. Lan se također koristi kod pripreme kolača i kruha.
Obije namirnice ne sadrže gluten,pa se preporučuju osobama koje se pridržavaju bezglutenskog režima prehrane, no moram napomenuti da osobe oboljele od celijakije moraju obratiti pažnju na deklarirane „gluten free“ chia i lanene sjemenke.

Izvor: NutritionData


                                   


3 komentara:

  1. gdje kupite chia sjemenke i lan da su deklarirani gf? hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Obično u Italji,mada možete pronaći na web.shopovima tipa iHerb ili Vitacost. Također možete pogledati ponuda u web shopu www.green.hr. Proslijeđujem link

    http://www.green.hr/index.php/bez-glutena

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas sam nesto razmisljala oko tih sjemenkii koje se brzo kvare. Uglvnom oko lana je to opasno... Ja ga kupujemu rinfuzi. Dakle, zena ima vrecu i da mi koliko ja zelim. Sada, moje pitanje je kako uopce znati koliko dugo je taj lan uopce okolo i koliko ga cesto kupuju. Zabrinjava me to jer u svim clancima nailazim na upozorenje o oksidaciji lana. Kako uopce znati da je oksidirao?

    OdgovoriIzbriši