U
zadnje vijeme često se susrećem s osobama koje me traže interpretaciju nalaza
testa intolerancije na hranu te savjet što nakon učinjenog testa. Nažalost,
mnoge sam morala ražalostiti jer većinu tih testova ne smatram klinički
upotrebljivim.
Danas
„u ponudi“ postoje brojne metode,od analize kose do raznoraznih načina kojima
bi se odredila intolerancija na hranu.
Najprije
da razlučimo pojmove. Intolerancija na hranu nastane onda kada u tijelu manjka
određeni enzim kao što je to npr. laktaza koja „cijepa“ mliječni šećer
,laktozu,stoga nastane intolerancija na mlijeko i mliječne proizvode.
Intolerancija ne izaziva imunološki odgovor našeg organizma. Preosjetljivost na
hranu,odnosno na namirnice ili sastojke hrane izaziva kaskadu imunološkog
odgovora u našem organizmu i najčešće dolazi do aktivacije imunoglobulina
IGg,odnosno do aktivacije „subpopulacija“ imunolobulina G,točnije IGg1 iIGg4. Ono
što se „mjeri“ je zapravo IGg4 iz naše krvi,što bi značilo da se
„kvanitificira“ količina imunološke reakcije oraganizma (najčešće je to
„kronična“ reakcija) koju izazivaju određene namirnice. Takav test dokazuje
preosjetljivost na hranu,stoga je pravi naziv za takav test „Test
preosjetljivosti na hranu“,bez obzira
što se u našem žargonu uvažio naziv „Test intolerancije“ što je zapravo
neispravno.
Jedini
ispravni način da dobijete ispravne rezultate ovakvog testiranja je da Vam se
„izvadi“ malo krvi te da se odredi (brojem) količina IGg4,sve ostalo nije prihvatljivo
niti klinički relevantno.
Danas
postoje brojne klinike,poliklinike i slične zdravstvene ustanove koje nude ovaj
način testiranja. U ponudi imaju nekoliko „paleta“ namirnica,od 88 namirnica do
mnogo većeg broja namirnica,što onda poskupljuje samu pretragu.
Ovim
tekstom sam zapravo željela upozoriti sve one koje u budućnosti planiraju
učiniti jedan od ovih testova, da se obavezno informiraju o kakvoj vrsti testa
se radi,na koji način se sprovodi te da li je završni rezultat
kvantificiran,odnosno izražen točno brojem i mjernom jedinicom,a ne samo u
formi „semafora“ (prikaz crvene, žute ,naranđaste i zelene boje). Nikako ne
preporučam činiti testove preosjetljivosti na hranu koje se nude kao
„najpovoljniji“,a testira se samo kosa ili recimo određene točke na tijelu jer
je to definitivno nepotrebno bacanje novaca,a planiranje prehrane temeljeno na
ovakvom nalazu neće dugoročno dati adekvatnog poboljšanja Vaših tegoba.
Nema komentara:
Objavi komentar