petak, 2. siječnja 2015.

Hrana za zdravlje kože




Moje drage prijateljice, koje se bave izradom prirodne kozmetike ( kada velim prirodne,mislim na „homemade“ kozmetiku izrađenu iz certificiranih eteričnih ulja,nehidrogeniziranih biljnih ulja i maslaca te bez korištenja štetnih sastojaka za kožu i zdravlje uopće) zamolile su me da napišem jedan tekstić o važnosti pravilne prehrane za zdravlje kože.
Da, nemojte misliti da je zaista dovoljno potrošiti vreću novaca na neki „brandirani“ kozmetički proizvod i da ste svoju kožu nahranili i zaštitili. Kao prvo, ne znači,ako je nešto skupo da je i dobro (nažalost, u našem narodu još uvijek je prisutna ta misao-što skuplje, to bolje),kao drugo, za njegu kože nije dovoljno njegovati ju izvana,nanesti neku finu,mirisnu kremicu,protrljati je peelingom ili staviti masku od gline. Sve je to O.K,ali znajte da kožu,kao naš najveći organ, treba nahraniti i iznutra!!
Znači, opet dolazimo do spoznaje da se moramo kvalitetno hraniti kako bi i naša koža bila lijepša. U tekstu slijedi nekoliko „tips and tricks“ kako nahraniti kožu iznutra:

1.Ljekarnu zamijenite odlaskom na pijacu
-ova metafora mi je toliko simpatična, a zapravo znači to da koži treba dosta minerala, vitamina i antioksidanasa koje,umjesto da gutate raznorazne suplemente (dodatke prehrani) možete nadoknaditi iz voća,povrća i plave ribe (za one koji konzumiraju meso i ribu)

2.Koristite cjelovite namirnice i svoju hranu pripremajte
-što bi drugim riječima značilo da izbjegavate lance brze prehrane i jednako takve restorane koji poslužuju hranu pripremljenu iz „sumnjivih“ namirnica. Nema bolje od ukusnog obroka pripremljenog od cjelovitih žitarica,povrća u vlastitom domu-barem ste sigurni u to što ste pojeli!

3.Čitajte prehrambene deklaracije
-to su one informacije o sastavu namirnice,obično se nalaze na poleđini ambalaže.Danas se u namirnice dodaje dosta dodataka prehrani,stabilizatora,umjetnih bojila i sličnog.Često su obilježeni slovom E i nekim brojem .Nažalost, neki su i škodljivi za zdravlje. Mononatrijev glutamat (MSG,MNG, glutamat) je jedan od takvih, stoga ga nastojte izbjeći

4.Jedite sirovo
-ne znači da morate postati sirovojedac ili „raw food fan“,ali definitivno je dobro pojesti sirovo voće i povrće ili pak fermentiranu hranu tipa kiseli kupus,repa (moj prvi izbor je fermentirani organski uzgojen  daikon,obzirom da ta „rotkva“ ima sposobnost vezanja štetnih tvari iz okoline )

5.Jedite lokalno i sezonski
-to je jedna od mnogih korisnih stvari koje me naučila moja baka,tako da nastojim jesti povrće i voće koje raste u „mojem selu“ u tom godišnjem dobu. Da li je to znanstveno utemeljeno? Vjerojatno nije,kao i većina stvari koje smo naučili od naših baka i djedova,ali se u praktičnom smislu pokazalo jako djelotvorinim.

6.Slušajte i promatrajte svoj organizam
-za one koji čitaju moj blog,vjerojatno sam pomalo dosadna koliko puta spominjem individualnost i prilagodbu svojih životnih navika svojem organizmu,jer svaki čovjek je ipak individua za sebe. U kontekstu ovog teksta,npr. ako netko ima suhu kožu,mogao bi razmisliti u uključivanju kvalitetnih masnoća u svoju prehranu (omega 3 masne kiseline),dok osoba s aknama mogla bi razmisliti o izbacivanju mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane

Nekoliko savjeta iz „biljnog „ svijeta

1.Koža će Vam biti zahvalna ako koristite hladno prešana ulja poput ulja noćurka i boražine-ovo su ulja bogata γ- linolenskom kiselinom,koriste se kod određenih „stanja“ kože tipa psorijaza,upala kože i nekih drugih stanja, no i zdrava koža će Vam biti zahvalna na ovim uljima! Ulje konoplje i lana sadrže -linolensku kiselinu koja također ima brojne „korisnosti“ u našem organizmu.
2. Korijen čička (Arctium lappa) i Maćuhica ( Viola tricolor) su dvije biljke koje koristimo u službi „čišćenja“ kože. Obzirom da je koža,kao organ povezana s jetrom,ove biljke djeluju i kao čistači jetre. Mogu se pripremati u obliku čajeva, no ipak preporučam korištenje SIPF ili pak EPS preparata ovih biljaka,što je puno elegantnije i brže.


                                           


Nema komentara:

Objavi komentar