nedjelja, 16. kolovoza 2015.

Kako riješiti problem grčeva u nogama?

Od kada sam mi je postavljena dijagnoza celijakije počela sam zamjećivati grčeve I nelagodu mišića potkoljenica,posebno navečer,kada bih se smjestila u krevet I očekivala “san pravednika”. Pripisivala sam tegobe tjelovježbi,koju redovno sprovodim,ali niti nakon smanjivanja intenziteta treninga niti nakon kratkotrajnog prestanka s tjelovježbom nisam zamjećivala značajnije poboljšanje.
Prvo na što sam pomislila bilo je manjak magnezija. Obzirom na celijakiju,mnoge prehrambene intolerancije I preosjetljivost,i imam limitiranu izbor namirnica kojima bih se “počastila”,tako da je manjak magnezija bio je jedan od najvjerojatnijih uzroka tim nepodnošljivim grčevima I nelagodama u nogama.


Što je zapravo magnezij?

Magnezij je esencijalni mineral I kofaktor brojnih enzima u našem organizmu. Uključen je u mnoge fiziološke funkcije,kao što su proizvodnja energije, sinteza nukleinskih kiselina I proteina, transport iona I mnoge druge. Manjak magnezija se naziva Hipomagnezemija I ona može remetiti homeostazu (normalno funkcioniranje) vitamin D I kalcija.

Stanja  u kojima je zabilježena hipomagnezemija su slijedeća:
-poremećaji I bolesti gastrointestinalnog (probavnog) sustava (Crohnova bolest, celijakija, malabsorpcijski sindrom, produljena dijareja (proljev)
-bubrežne bolesti
-kronični alkoholizam
-starija populacija (smanjena absorpcija u crijevu I pojačana ekskrecija putem bubrega-urinom)

Magnezij u hrani možemo pronaći u zelenom lisnatom povrću,nerafiniranim žitaricama, grahoricama I orašastim plodovima. Preporučena dnevna doza unosa magnezija (RDA) za muškarce je 400-420 mg/dan I za žene 310-320 mg/dan.
Dosta znanstvenih studija je ukazalo na korisnost magnezija u prevenciji (I liječenju) nekih bolesti,kao što su kardiovaskularne bolesti (magnezij ima antiaritmijski učinak,odnosno “smanjuje” I sprečava poremećaje ritma srca), migrene,šećerna bolest, metabolički sindrom…

Suplementacija (nadoknada) magnezija


Obzirom da nadoknada putem prehrane,u mojem slučaju,baš I ne bi dala promptnih rezultata, logično rješenje je bilo kupovina jednog od suplemenata magnezija dostupnih na tržištu. Ponuda je zadivljujuće velika,ali obzirom na celijakiju,opet limitirana na one proizvođače čiji proizvodi su deklarirano “gluten free”. Već od ranije preferiram suplemente tvrtke Solgar,čija je većina proizvoda deklarirana “gluten free”, stoga sam odlučila nabaviti njihov magnezij. Obzirom da, zbog velikog izbora proizvoda I povoljnih cijena, većinu svojih suplemenata nabavljam preko “IHerb”-a,tako je bilo I ovog puta te sam nabavila Magnezij citrate. Nakon tjedan dana korištenja magnezija zamjetila sam osjetno poboljšanje I predstojećem period nestanak tegoba. Od tada je magnezij “must have” u mojoj kućnoj ljekarni.
Savjet: ukoliko se I vi odlučite za Solgarov “Magnezij citrate”,kliknite na link koji slijedi.

http://www.iherb.com/Supplements?rcode=RKG251   Otvorit će se stranica iHerb. Nakon toga u tražilicu stranice utipkajte “Solgar magnesium citrate”. Otvara se velika ponuda suplemenata magnezija,a onaj o kojem sam pisala je prvi.
Da,uz narudžbu slijedi I 5-10 % popusta J

P.S: ne zaboravite izabrati najpovoljniji “shipping” (3 ili 4 USD)


Nema komentara:

Objavi komentar