Pronaći
pravi izvor „čistog“ proteina je mnogo teže nego što mislimo. Pod pojmom
„čisti“ mislimo na izvore proteina koji u sebi ne sadrže pesticide, teške
metale, antibiotike i ostale nepodopštine koje dugotrajnom i opetovanom
upotrebom mogu samo štetiti našem organizmu. U nekoliko slijedećih redaka
pročitajte nešto više o takvim izvorima proteina.
Bademi
Već znamo da
su bademi izvor nezasićenih („dobrih“) masnih kiselina, vlakana i proteina. Ono
što je malo manje poznato je činjenica da bademi imaju i protuupalno
djelovanje. Da bi bademi bili lakše probavljivi, namočite ih preko noći i
odstranite opnu („kožicu“).
Napomena:
bademi nisu izvor tzv. „kompletnog“ proteina jer ne sadrže cijeli spektar
esencijalnih aminokiselina,ali su izrazito dobar dodatak prehrani,posebno u
kombinaciji s žitaricama.
Spirulina
Vjerujem da
ste naišli na ovu modrozelenu algu na policama „superhrane“.Spirulina je u
svojem prirodnom obliku 65-75 %
kompletni protein , te je izrazito lako probavljiva (nema celuloze u svojem
sastavu, te se lako „cijepa“ od strane probavnih enzima). Najčešće je nalazimo
u obliku malih ,zelenih tableta ili u
obliku zelenog praha.
Tip: dodajte
malo spiruline u Vaš omiljeni smoothie J
Divlja riba
Ako ste ljubitelj
riba,onda definitivna preporuka je
divlja riba ili bilo koja druga riba koja nije rasla u uzgoju. Naše Jadransko more
veliki je izvor male ,plave ribe,poput sardele,inćuna i druge plave ribe za
koju znamo da,osim proteina sadrži i nezavidne količine protuupalnih, omega 3
masnih kiselina.
Napomena:
kod suplementacije (dodatka) ribljeg ulja u svrhu unošenja omega 3 masnih
kiselina,pripazite na izvor ribe koji se koristi,obzirom da ponekad plava riba
može biti kontaminirana teškim metalima,pogotovo ako obitava u zagađenom moru.
Quinoa
Quinoa je zapravo
pseudo žitarica koja je izvor kompletnog proteina.Jednostavno se priprema te je
izrazito lako probavljiva. Osim quinoe,
možete probati i heljdu!
Tip: prije
kuhanja quinoe,obavezno je operite pod mlazom vode.
Jaja
Jaja su bogata
tiaminom, riboflavinom,pantotenskom kiselinom, B 12 vitaminom,folnom kiselinom,
vitaminom D, E i fosforom.Ona su lako probavljiv izvor proteina i
mikronutrijenata pod uvjetom da su naše drage kokice trčkarale okolo po travi i
hranile se „zdravom hranom“,a ne umjetnom supstitucijom hrane u kavezima.
Chia sjemenke
Eto nas do
još jedne supernamirnice! Ova „čarobna“
hrana je izvor kompletnog proteina,lako probavljiva i protuupalnog
djelovanja. Chia sjemenke su također dobar izvor kalcija,fosfora i
vlakana. Obavezno isprobajte puding chia
sjemenki…za prste oblizati!!
Whey
Whey je jedan od „većih“ izvora proteina
podrijetlom iz mlijeka (kazein ipak ima veći udio proteina!). Može se pronaći u
obliku praha koji se miješa s vodom ili s mlijekom te dobiva „shake“ koji može
biti idealna supstitucija za međuobrok. Whey
sadrži sve esencijalne aminokiseline te je bogat s BCAA („aminokiseline
razgranatog lanca“-leucin,izoleucin i valin) i glutaminom (amnikoselina
izrazitog protuupalnog djelovanja)
Leća
Iako nije
izvor kompletnog proteina,leća je dobar izvor aminokiselina (sastavnice
proteina), zdravih ugljikohidrata i vlakana.Ukoliko leću kombinirate s
žitaricama dobije se kompletni protein,a prednost je ta što je lakše
probavljiva od drugih grahorica tipa
grah.
Piletina iz organskog uzgoja
Pileće meso
sadrži sve aminokiseline, što znači da je kompletni protein. Ako ste ljubitelj
„avijacije“ obavezno provjerite da je iz organskog uzgoja,odnosno da nije
tretirana antibioticima ili drugim kemijskim sredstvima koja mogu završiti u Vašem
organizmu!
Skuta i grčki jogurt
Za one koje
ne muči preosjetljivost na laktozu, ove namirnice su izrazito vrijedan dodatak
balansiranoj prehrani. Imaju nizak udio ugljikohidrata, sadrže „dobre“ masne
kiseline i zadovoljavajuću količinu proteina. Također obratite pažnju da
kupujete iz provjerenog (organskog) uzgoja!
Tempeh
Tempeh nastaje od fermentirane soje i jedan je od
„proteinskih“ izbora u prehrani vegana. Puno je probavljiviji od poznatog
„sojinog sira“ (tofu), no ipak treba pripaziti da u pripremi istog nije
korištena GMO modificirana soja!
Prah rižinog i graškovog proteina
Ova
kombinacija predstavlja još jedan izbor veganskih izbora proteina. Prah se
također koristi u pripremi „shake-a“, hipoalergijski je,izrazito lakoprobavljiv
te za razliku od izoliranog proteina riže, dobrog je ukusa!
Pozdrav! Dosta čitam o korisnosti pojedinih namirnica za naš organizam, tako sam naišla i na fitoaromaterapiju koja se čini vrlo zanimljiva.
OdgovoriIzbrišiHvala Katice! Prehrana,odnosno pravilan izbor namirnica je jako bitna stavka u očuvanju našeg zdravlja,pogotovo za osobe s ograničenjima u prehrani. Nadam se da ćete pronaći pokoju korisnu informaciju na ovom blogu :)
OdgovoriIzbriši