ponedjeljak, 1. kolovoza 2016.

Voćni i povrćni „The dirty dozen“

Tijekom ljetnih mjeseci možemo uživati u raznolikoj ponudi voća i povrća. Obzirom da je današnja potrošnja pesticida u tretiranju prehrambenih kultura u porastu, volim  svake godine pogledati preporuke“Environmental Working Group“
 ( EWG),organizacijom koja se bavi „proširenjem“ svijesti o zdravom načinu života . Jednom godišnje“EWG“ objavljuje popis voća i povrća koji su najzagađeniji pesticidima te onih koji su sigurni za jelo. Njihova preporuka je korištenje organski uzgojenih prehrambenih kultura (prvenstveno voća i povrća) ukoliko je to moguće. Da ne duljim peviše,za 2016-tu godinu  njihov popis izgleda ovako:

12 najzagađenijih

1.Jagode
2. Jabuke
3. Nektarine
4. Breskve
5. Celer
6. Grožđe
7.  Trešnje
8. Špinat
9.Paradajz
10. Paprika
11. „Cherry“ rajčice
12. Krastavac


15 „nezagađenih“
1.Avokado
2.Kukuruz
3.Ananas
4.Kupus
5.Grašak
6.Kapula
7.Šparoge
8.Mango
9.Papaja
10.Kiwi
11.Patliđan
12.Žuta dinja
13.Grejp
14.Dinja
15.KarfiolOva „čista“ petnaestica, zapravo ne znači da je prisutnost pesticida odsutna, već svedena na minimum. Iako proizvođači pesticida deklariraju svoje proizvode kao „sigurne“,preporuka je koristiti organski uzgojene prehrambene kulture,pogotovo u slučaju prvih dvanaest te kupovati voće i povrće (kao uostalom i sve namirnice) od provjerenog proizvođača i dobavljača.

Tips&Tricks
Ukoliko nemate mogućnosti za održavanje vlastitog vrta, savršeno dobro mogu poslužiti vaze,odnosno lončanice u koje možete zasaditi jagode, borovnice te agrume. Jednako dobro uspijevaju i rajčice (paradajz),paprike te rikula. Sve to možete smjestiti na svoj balkon i kada poželite uživati u domaćim proizvodima. Provjereno!!


Izvori:
http://www.ewg.org/foodnews/list/

http://www.globalhealingcenter.com/effects-of-pesticides/pesticides


                           

Nema komentara:

Objavi komentar